Kalifornialaiskaupunki päätti antaa perheille 500 dollaria kuussa ilman sitoumuksia – näin koe vaikutti

Rahaa seuraavaan lomaan - näin laadit sijoitussuunnitelman 8:12
Rahaa seuraavaan lomaan – näin laadit sijoitussuunnitelman!

Yli sata perhettä saa noin 450 euroa kuussa ilman sitoumuksia. Rahoillaan ihmiset ostivat lähinnä aikaa, kertoo projektissa mukana ollut.

Kalifornialaiskaupunki päätti selvittää, mitä tapahtuu, kun ihmisille antaa "ilmaista rahaa". Yli sata Stocktonissa asuvaa perhettä saa 500 dollaria eli noin 450 euroa kuussa ilman sitoumuksia, kertoo The Guardian.

Koe alkoi helmikuussa 2019, ja se muistuttaa Suomessakin tehtyä perustulokokeilua.

Ihmiset ostivat lisää vapaa-aikaa

500 dollarillaan ihmiset ostivat lähinnä aikaa. Kaupungissa asuva Tomas ehtii viettää aikaa lastensa kanssa; aiemmin hän joutui tekemään useita töitä eikä ehtinyt esimerkiksi uimaan lastensa kanssa.

Jovan puolestaan säästi satasensa muutaman kuukauden ajan, kunnes saattoi muuttaa perheineen suurempaan asuntoon. Kolmas, nimettömänä esiintyvä asukas lopetti toisen työnsä, ja voikin nyt käyttää enemmän aikaa muihin asioihin.

"Mitä suurempi pankkitili, sitä enemmän luottamusta"

Projektissa mukana olleen Natalie Foster mukaan ylimääräinen raha toimii luottamuksen kautta.

– Suurelta osin luottamus amerikkalaisessa yhteiskunnassa on suoraan suhteessa siihen, paljonko rahaa ihmisellä on. Mitä suurempi pankkitili, sitä enemmän luottamusta saat, Foster kuvailee tekstissään The Guardianissa.

– Vaikka sitä, miten varakkaat käyttävät rahansa, ei tarkkailla melkein ollenkaan, on olemassa monimutkaisia sääntöjä ja vaatimuksia sille, mitä ruoka-avustuksella tulee ostaa ja kuka voi asua kanssasi valtion tukemassa asunnossa.

"Siinä ostossa oli kyse paljon enemmästä kuin kengistä"

Projektin viisisataseen ei kuitenkaan liittynyt vaatimuksia tai sitoumuksia. Tomas käytti omat satasensa myös urasuunnitteluun. Hän "osti" aikaa, tutki alavaihtoehtoja ja sai lopulta paremmin palkatun työn, jossa on etenemismahdollisuuksia.

Osa osanottajista osti rahoilla ruokaa, osa muutti uuteen asuntoon; eräs äiti osti kengät lapselleen miettimättä sitä, onko niihin todella varaa.

– Siinä ostossa oli kyse paljon enemmästä kuin kengistä. Siinä oli kyse siitä, että nainen tunsi olevansa hyvä vanhempi, joka tarjoaa asioita lapselleen, eikä sellaiseen (tunteeseen) ole olemassa minkäänlaista valtion ohjelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat