Oletko työmarttyyri? Lista paljastaa, oletko työpaikkasi kärsijä – älä jätä varoitusmerkkejä huomiotta

11:17
Ex-suorittajat kertovat: Tällainen on työuupuneen painajainen

Työmarttyyri on työpaikan kärsijä – ihminen, joka hoitaa omat ja muiden työt, ja toivoo joskus saavansa palkinnon raadannastaan. Katso, pätevätkö nämä ajatusmallit sinuun!

Oletko työpaikkasi marttyyri? Työmarttyyri on ihminen, jolle jatkuva kiire on kuin kunniamerkki. Marttyyri panee aina työnsä etusijalle, jää ylitöihin ja hoitaa muiden ongelmat – ja valittaa tästä kaikesta muille.

Huffington Post kysyi psykologilta, miten marttyyrin tunnistaa. Mutta oletko sinä oman työpaikkasi marttyyri? Katso, pätevätkö nämä ajatusmallit sinuun!

1. "Tuntuu hyvältä, kun muut tulevat aina juuri minun luokseni ongelmineen!"

Se, että työtoveri pyytää apua juuri marttyyrilta, tuntuu marttyyrin mielestä hyvältä. Marttyyri kaipaa ulkopuolelta vakuutteluja siitä, että hän osaa ja on taitava.

Marttyyri tekee omat ja muiden työt, mutta joskus pitäisi ehtiä syödä ja nukkuakin… Koska marttyyri hoitaa jatkuvasti kaikkien muiden töitä, hän ei ehdi hoitaa itseään. Työmarttyyri näkee pyynnöt usein vaatimuksina: hänen täytyy suorittaa kaikki, mitä häneltä pyydetään.

2. "Kukaan muu ei voi hoitaa tätä hommaa, vain minä."

Jos työkaveri kerran teki virheen raportissaan, neuvomisen tai opastamisen sijaan työmarttyyri hoitaa raportin kirjoittamisen tällä kertaa itse – hänhän osaa sen parhaiten ja siten se hoituu nopeammin.

Se, ettei marttyyri osaa delegoida, satuttaa kuitenkin häntä itseään ja muita: työtoverit eivät saa oppia ja kasvaa, koska marttyyri hoitaa kaiken heidän puolestaan. Samalla hän itse väsyy, koska muut oppivat nojaamaan aina hänen apuunsa.

3. "Minun täytyy olla toimistolla eka ja vika. Vain siten voin olla paras."

Marttyyrin mielessä hyvää työtä tehdään pitkään ja hartaasti. Samalla marttyyri kuitenkin uupuu. Uni voi häiriintyä, ja sosiaaliset suhteetkin kärsivät, kun ajatukset pyörivät jatkuvasti työssä. Uupumusta ei pidä vähätellä: Maailman terveysjärjestö WHO on jo lisännyt burn-outin kansainväliseen tautiluokitukseensa!

Esimiesasemassa oleva marttyyri kertoo toiminnallaan myös muille, ettei aikaisin ole sopivaa lähteä: kun hän lähettää työviestin puoli kuudelta illalla, muut kokevat huonoa omaatuntoa, koska lähtivät töistä "ajoissa" – eli normaaliin aikaan.

4. "Kun vain raadan tarpeeksi ja paljon, saan lopulta kehuja."

Ihmistä, joka tekee liikaa töitä, ylistetään toisinaan "ahkerana". Tämä luo kuvaa siitä, että avain menestykseen on tauoton raadanta. Määrä ei kuitenkaan ole sama asia kuin laatu. Marttyyri voi hädissään hoitaa kaikki eteen sattuvat työtehtävät, mutta se, että tehtävä on kiireellinen, ei tarkoita, että se olisi hyvin tärkeä.

Pelkällä työmäärällä ei voi luoda itselleen ylenemismahdollisuuksia. Tärkeää osaa näyttelevät myös verkostoituminen, osaaminen ja se, että oma työ huomataan. Marttyyrin kannattaa kysyä ulkopuoliselta, miten tämä näkee hänen etenemismahdollisuutensa.

5. "En minä voi olla pois!"

Marttyyri tinkii omasta vapaa-ajastaan ja jopa lomistaan, koska aidosti uskoo, ettei kukaan muu kykene hoitamaan hänen työtään. Hän voi kokea, että muut eivät näekään häntä enää korvaamattomana, jos hän on pois.

Jos pelkkä "lelpopäivän pitäminen" ahdistaa, marttyyri voisi ajatella vapaa-aikaa palautumisena. Palautuminen on aktiivista toimintaa, jossa ihminen investoi tulevaisuuteensa lataamalla akkuja ja lepäämällä.

Lähteet: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja