Mainos

Vankilat kaipaavat tarkkailuhaalareita takaisin

Suomalaiset vankilat eivät ole voineet käyttää tarkkailuhaalareita viime maaliskuun jälkeen. Umpinaisten haalareiden tarkoituksena on ollut estää vankia hävittämästä kehoonsa piilottamiaan huumeita.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan vankiloissa haikaillaan haalareiden perään. Hänellä ei ole tarkkoja tilastoja siitä, ovatko huumetakavarikot lisääntyneet sinä aikana kun haalarit eivät ole olleet käytössä. Sen suuntainen tuntuma kuitenkin on.

- Kyllä tässä jossain määrin huolestuneita viestejä on vankiloista tullut tässä suhteessa. Tosin tämä vaihtelee vankiloittain. Pienemmissä vankiloissa on jo aiemmin selvitty usein ilman tätä työvälinettä, Vesterbacka sanoo.

Vankiloissa tarkkailuhaalareita on pidetty toimivana valvontakeinona. Nyt käytössä ovat muut valvontamenetelmät.

- Usein nämä muut valvontakeinot ovat enemmän henkilökuntaa sitovia, ja henkilökuntatilanne kun ei muutenkaan ole tällä hetkellä kovin hyvä, niin se vie sitten mahdollisuutta muusta työstä, Vesterbacka sanoo.

Euroopan ihmisoikeusistuin antoi tänään tuomion, jonka mukaan kahden tarkkailuhaalareista valittaneen vangin yksityiselämän kunnioittamista oli loukattu. Riihimäen vankilassa olleet miehet olivat joutuneet käyttämään tarkkailuhaalareita ollessaan eristyksissä vuonna 2004. Heidän oli epäilty yrittäneen salakuljettaa kehossaan huumeita vankilaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että toimenpide ei pohjautunut silloiseen lainsäädäntöön. Oikeusministeriö selvittää parhaillaan vankeuslain uudistamista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja