Vanhasta sementtivalimosta moderni koti - keittiöremontin toteutus

Talo on iso ja vankka, rakennettu ennen sotia. Tavattoman vahvat rakenteet ovat peruja sementtivalimosta, joka oli talon alkuperäinen käyttötarkoitus. Sodan syttyessä, juuri kun talo oli saatu valmiiksi, naapurit hakivat turvaa pommeja vastaan. Aikanaan sodan jälkeiseen asuntopulaan oli vastattava jollain tavalla ja silloin taloon asutettiin useita perheitä.

Nyt rakennusta remontoidaan yhden talouden asuttavaksi. Joka Kodin Asuntomarkkinat seuraa siellä eräiden hankkeen osien - lähinnä erilaisten pintaremonttien - toteuttamista.

Uudistusten suunnittelusta päävastuun kantanut Päivi Pylkkönen-Palm luettelee mielenkiintoisen työn haasteita.

- Ensinnäkin rakennus on tietysti iso. Sen arvokkuus on pyrittävä säilyttämään. Tilankäyttö oli ajateltava kokonaan uusiksi. Yhteistyö rakennesuunnittelijan kanssa on ollut poikkeuksellisen tärkeää, sillä timanttileikkauksia ja seinien poistamisia on jouduttu tekemään paljon."

Vanhaa on kunnioitettava. Julkisivussa on pyritty säilyttämään vanhat elementit entisen näköisinä ja niinpä ovet ja ikkunat onkin teetetty vanhojen mallien mukaan. Pylkkönen-Palmin mukaan on tiukasti säilytetty aito, pelkistetty ulkonäkö.

- Millekään rönsylinjalle emme ole lähteneet.

Uusi keittiö, vanhat kunnon periaatteet

Keittiösuunnittelussa puhuttiin ennen vanhaan "kultaisesta kolmiosta," jonka muodostavat liesi, vesipiste ja kylmäkalusteet. Kaiken on siinä oltava sopivasti käden ulottuvilla. Petra-kritiöiden suunnittelija Elina Kivimäki myöntää, että ajatus on edelleen kelvollinen:

"Välimatkat ja ergonomisesti oikea korkeus kuuluvat nekin kultaiseen kolmioon. Mutta lähtökohtiin kuuluu tietysti paljon muutakin - tärkeintä ovat asiakkaiden tarpeet ja toiveet."

Suunnittelu tapahtuu yhteistyönä tilaajan kanssa ja alkaa kokoontumisella saman pöydän ääreen tutkimaan esitteitä ja suunnittelijan tietokoneella pyöriviä 3d-malleja ja havainnekuvia. Näyttelyssä tutustutaan erilaisiin materiaaleihin. Tulevan ilmeen kannalta hyvin tärkeitä ovat esimerkiksi kalusteiden ovet: halutaanko sileitä vai peiliovia, mikä on puulaatu, mikä väriskaala...

Uuni ja astianpesukone voidaan nykyään nostaa oikealle työskentelykorkeudelle vyötärön tasalle, pois lattianrajasta. Kyykkimiseen ei ole enää tarvetta.

Työtasot voivat olla erilaisten kuitulevyjen lisäksi massiivipuuta tai kiveä. Altaita löytyy kaiken kokoisia ja muotoisia eri materiaaleista erilaisilla kiinnitystavoilla (kivitasoon esimerkiksi sopii parhaiten huulletuilla reunoilla varustettu allas.)

Ja entä sitten vetimet ja helat? Mallistosta löytyy kymmenittäin vaihtoehtoja... Tulevissa jaksoissa seuraamme, saako isäntä saarekelieden ja emäntä kaipaamansa vanhan mutta samalla modernin ilmeen - ja kuinka ratkaistaan pyöreän ruokapöydän pulma.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja