Mainos

Vanhanen vaatii liberaaleille yhtä johtajapaikkaa EU:ssa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan liberaaliryhmän - eli hänen oman, Eurooppa-tason poliittinen ryhmänsä - on saatava yksi EU:n neljästä johtajapaikasta. Konservatiivit veivät jo komission ja parlamentin puheenjohtajuudet, joten jäljellä olevien paikkojen pitää Vanhasen mukaan mennä liberaaleille ja sosialisteille.

Osa konservatiiviryhmän jäsenistä kuitenkin katsoo, että heidän tulisi saada vielä toinen nyt jaossa olevista kahdesta paikasta. Konservatiivit ovat selvästi suurin poliittinen voima Euroopassa. He saivat Euroopan parlamenttipaikoista kolmanneksen, mukana myös kokoomuksen ja kristillisten mepit Suomesta. Nimityksistä päättävistä EU-maiden johtajista heitä on selvästi eniten eli noin puolet.

Liberaalit ovat kolmanneksi suurin ryhmä Euroopan parlamentissa. 27:n EU-maan johtajasta neljä kuuluu liberaaliryhmään.

Vanhanen kertoo, että komissaari Olli Rehnillä (kesk.) on edelleen vankka kannatus liberaaliryhmässä. Suomi on ajanut hänelle komissiossa näkyvää salkkua - ja se mieluisin olisi tietenkin salkku, joka tuo mukanaan myös ulkoministerin tehtävät.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Euroopan toiseksi suurin poliittinen ryhmä eli sosialistit haluaisi juuri tuon ulkoministerin paikan itselleen, koska se on nousemassa presidentin tehtävää tärkeämmäksi. Ketään henkilöä sosialistien piiristä ei kuitenkaan ole vielä esitetty.

Vanhanen jarruttelee nimien nostamista

Pääministerin mukaan vielä ei ole otollinen aika nostaa suomalaisia nimirulettiin. Hallitus pelkää, että hyväkin ehdokas voi "kulua", jos hänen nimensä pyörii ilmassa liian kauan.

Vanhanen haluaa odottaa, kunnes Lissabonin sopimus on saatu voimaan, ja EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi alkaa käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja jäsenmaiden kanssa niiden ehdokkaista. Vanhanen arvioi, että todelliset neuvottelut käydään nopeasti, ehkä viikossa. Toki kulisseissa keskustellaan sitä ennen muutamien lähimpien kanssa.

- Meillä voi olla hyviä ja päteviä ehdokkaita molemmille paikoille. Sitten muut ratkaisevat, keitä valitaan. Kun käymme puheenjohtajan kanssa kahdenvälisiä keskusteluja, tulemme ilmoittamaan keitä suomalaisia tai muunmaalaisia kannatamme. Emme välttämättä julkista kantaamme, Vanhanen sanoo.

Ensimmäiset viralliset ehdokkaat ovat jo esillä

Ensimmäiset valtiot ovat kuitenkin jo asettaneet presidenttiehdokkaansa. Luxemburgin pitkäaikainen pääministeri Jean-Claude Junker ilmoitti itse itsensä eilen. Tänään Latvia nosti esiin maan entisen naispresidentin Vaira Vike-Freiberkan. Brittihallitus liputti niin ikään voimakkaasti maan entisen pääministerin Tony Blairin puolesta, mutta Blair itse vaikenee.

Paavo Lipponen kirjoitti aamun johtavissa britti- ja ranskalaislehdissä kolumnin, joka on helppo tulkita "työhakemukseksi". Myös Irlannin entinen pääministeri John Bruton ilmoittautui itse kisaan.

Katso Anne Sjöholmin raportti Brysselistä

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.