Vanhanen ei kannata mielipidekyselyjen rajoittamista

Pääministeri vakuuttaa luottavansa kansalaisten arvostelukykyyn. Myöskään tilastotieteen tutkija ei innostu kyselykiellosta.

Pääministeri Matti Vanhanen ei kannata mielipidekyselyjen kieltämistä kuukautta ennen vaaleja. Vanhanen kommentoi vaalijohtaja Arto Jääskeläisen ehdotusta Tallinnassa, jossa hän aloitti kaksi päivää kestävän vierailunsa.

Vanhasen mukaan vapaan tiedonkulun maassa ei voida lailla rajoittaa mielipidemittausten tekemistä. Vanhanen ei myöskään usko, että viime tingassakaan tehdyillä mittauksilla olisi suurta vaikutusta äänestäjien käyttäytymiseen.

-Mielestäni Suomessa ei ole tendenssiä asettua voittajan puolelle. Luotan äänestäjien arvostelukykyyn, Vanhanen totesi.

Jääskeläinen esitti Helsingin Sanomissa harkittavaksi mielipidetiedustelujen kieltämistä tiedotusvälineissä noin kuukautta ennen vaaleja ainakin henkilökeskeisissä euro- ja presidentinvaaleissa. Vaalijohtajan mielestä gallupit ohjaavat äänestäjiä liikaa.

Tutkija ei innostu kyselykiellosta

Åbo Akademin valtio-opin professorin Göran Djupsundin mukaan kyselykielto saattaisi vähentää äänestäjien kiinnostusta politiikkaan entisestään. Djupsjund painottaa, että aitoa kiinnostusta politiikan sisältöön ei voi nostaa estämällä äänestäjien mahdollisuuksia osoittaa mielenkiintoa muihin politiikkaan liittyviin ilmiöihin.

-Ideaalissa maailmassa ihmisten pitäisi olla spontaanisti kiinnostuneita politiikasta ja asiakysymyksistä. Mutta me emme elä sellaisessa todellisuudessa, Djupsund kommentoi.

Djupsund pitää myös kritiikkiä vaalien henkilöitymisestä perusteettomana. Hänen mukaansa sille, että politiikasta on tullut koko ajan henkilökeskeisempää, löytyy loogisia selityksiä. Politiikasta on tullut niin vaikeaselkoista, että tavallisen kansalaisen on sitä vaikea ymmärtää. Samalla puolueiden väliset erot ovat koko ajan hämärtyneet.

-Monet äänestäjät kysyvät, mihin he oikein kiinnittäisivät huomiota, jos ei henkilöihin. Se on täysin rationaalinen valinta nykytilanteessa, Djupsund painottaa.

Kansanedustajalta tukea

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen pitää sen sijaan Jääskeläisen ehdotusta kannatettavana. Kaikkosen mukaan erityisesti presidentinvaaleissa on nähty gallupien merkitys.

-Menestymiselle oleellista on ollut ehdokkaan kannatuksen trendi viimeisinä viikkoina ja päivinä. Mielipidemittaukset ovat osaltaan vaikuttaneet yleisen ilmapiirin kehittymiseen ja todennäköisesti sitä kautta osaan äänestäjistä. Häviäjän kyydistä on hypätty voittajan kelkkaan, Kaikkonen arvioi kannanotossaan.

Kaikkosen mielestä oikeusministeriön on syytä aloittaa lakivalmistelu asian tiimoilta ripeästi, jotta gallupkielto saadaan käyttöön jo vuoden 2006 presidentinvaaleissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat