Mainos

Vanhala: Suomen kilpailukyvystä annettu harhaanjohtava kuva

Suomen kilpailukyvystä on annettu viime aikojen raporteissa Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mielestä harhaanjohtava käsitys.

-Mitkään käytännön elämän huomiot eivät tue sitä, että Suomi olisi maailman kilpailukykyisin maa. Ainakaan Suomeen ei suuntaudu investointeja, Vanhala sanoi tänään päätoimittajatilaisuudessa Helsingissä.

Globaalitalous on Vanhalan mielestä normalisoitumassa. Syyskuun 11. päivän terrori-isku ei näytä myöskään muuttaneen peruskasvu-uraa.

Suomen talous ei kuitenkaan palaa sille nopean kasvun tasolle, jolla se oli 1999-2000. -Jos hyvin käy, Suomi palaa 2-3 prosentin kasvuun, Vanhala totesi.

Suomen taloustilanteessa on Vanhalan mukaan kaksi riskiä, palkka- ja hintakehitys sekä julkisen talouden kehitys. Toistaiseksi tuloratkaisuja on kuitenkin tehty euroaikaan sopivalla tavalla, pääjohtaja kiitteli.

Vanhala arvioi, että valtiontalouden rahoitusjäämä on lähivuosina nolla. -Olemme hyvin herkästi alijäämässäkin, hän sanoi. -Jos ei haluta heikentää eväitä ikärakenteen muutoksen kohtaamiselle, valtiontalouden ylijäämän pitäisi kasvaa. Se on kiistaton asia, Vanhala sanoi.

Korkoihin ei ole Vanhalan mukaan luvassa muutoksia Euroopan keskuspankin taholta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.