Vangit pahoinpitelevät vartijoita yhä useammin: "Puhutaan kymmenistä pahoinpitelyistä"

Väkivaltaa ja vaaratilanteita vankiloissa 8:56
Mikä on tyypillisin tilanne, jossa vankilan vartija joutuu pahoinpidellyksi? Mistä lisääntynyt väkivalta vartijoita kohtaan johtuu? Katso asiantuntijoiden vastaukset videolta.

Väkivalta ja uhkailu vankiloiden vartijoita kohtaan on lisääntynyt merkittävästi Suomessa muutaman viime vuoden aikana.

Vuodesta 2018 vuoteen 2020 kasvua tilastoiduissa uhka- ja vaaratilanteissa oli peräti 48 prosenttia. Kasvu on ollut niin kovaa, että Rikosseuraamuslaitos on aloittanut sisäisen selvitystyön kasvun syistä.

– On huolestuttavaa, että tietyissä yksiköissä vankiloiden johdolla ei välttämättä ole oikeaa kuvaa siitä, miten vakava tilanne omassa yksikössä on eikä ongelmaa myönnetä, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja Antti Santamäki sanoi tänään Uutisaamussa.

Vaara- ja uhkatilanteet henkilöstöä kohtaan lisääntyivät Suomen vankiloissa viime vuonna merkittävästi. Kasvua edelliseen vuoteen oli 20 prosenttia. Viime vuonna uhkatilanteita henkilökuntaa kohtaan raportoitiin Suomen kaikissa vankiloissa ja yhteensä niitä oli lähes 80.

– Väkivalta vankiloissa on raaistunut todella paljon. Nykyään väkivallassa käytetään myös erilaisia astaloita ja esineitä toisen vahingoittamiseen, Santamäki kertoo.

Osa vankien toisiinsa kohdistamista pahoinpitelyistä jää pimentoon, koska vangit eivät puhu niistä henkilökunnalle.

– Sitä kukaan ei tiedä, paljonko näitä pahoinpitelyjä jää pimentoon. Vangit eivät aina uskalla kertoa painostuksesta tai pahoinpitelystä.

Yhä enemmän pahoinpideltyjä vartijoita

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Suomen vankiloissa on myös pula henkilökunnasta eikä osastoja pystytä siten valvomaan riittävästi. Santamäen mukaan vangit ovat myös huomanneet tämän ja käyttävät tilannetta hyväksi.

Parin viimeisen vuoden aikana väkivalta vankiloiden vartijoita kohtaan on lisääntynyt merkittävästi.

– Selkeä toimintatavan muutos on tullut järjestäytyneen rikollisuuden puolelta siten, että he kohdistavat väkivaltaa vartijoihin.

Vielä 5-6 vuotta sitten vartijoiden pahoinpitelyt olivat täysin yksittäistapauksia vankiloissa. Viime vuonna uhka- ja vaaratilanteita henkilökuntaa kohtaan tapahtui jokaisessa Suomen vankilassa.

– Nyt puhutaan kymmenistä pahoinpitelyistä vankiloiden sisällä ja ulkopuolella.

Tehostetun valvonnan osastot tulivat tarpeeseen

Turvallisuuteen on nyt ryhdytty Rikosseuraamuslaitoksessa kiinnittämään paljon enemmän huomiota väkivallan lisääntymisen myötä.

Tehostetun valvonnan osastojen perustaminen on ollut erittäin tärkeää ja olennaista turvallisuustilanteen parantamiseksi.

– Järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvät vangit ja painostajavangit sekä muut sellaiset, jotka eivät pysty noudattamaan vankiloiden sääntöjä, on sijoitettu nyt neljään vankilaan, joihin on perustettu tehostetun valvonnan osastoja, Santamäki kertoo.

Osastot ovat Riihimäellä, Turussa, Sukevalla ja Mikkelissä. Vankipaikkoja näillä osastoilla on yhteensä yli sata.

Vankien sijoittelu on kaikista keskeisin asia turvallisuuden varmistamiseksi. Santamäen mukaan tutkintavankeja pitäisi myös pystyä sijoittamaan varmuusosastolle.

Viranomaisyhteistyötä olisi hänen mukaansa myös kehitettävä turvallisuuden parantamiseksi.

– Muissa Pohjoismaissa on erityislainsäädäntö järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien vankien kohdalla, mutta Suomessa tällaista ei ole.

Suljetuissa vankiloissa vaarallisinta

Eniten uhka- ja väkivaltatilanteita tapahtuu nimenomaan suljetuissa vankiloissa.

Yksi syy väkivallan kasvuun liittyy vankien fyysiseen ja henkiseen terveyteen, joka on heikentynyt viime vuosina.

– Vangit ovat entistä enemmän manipuloitavissa ja myös mielenterveydelliset syyt vaikuttavat taustalla. Vangeista vajaa puolet on tuomittu väkivaltarikoksista. Kun väkivaltarikoksia on tehty siviilissä, mahdollisuus siihen on myös vankiloissa, turvallisuusjohtaja Ari Juuti Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo.

Katso yllä olevalta videolta, mitkä ovat tyypillisimpiä tilanteita, joissa vankiloiden vartijat voivat joutua vangin pahoinpitelyn kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat