Vanginvartija vei vangeille tarkoitettuja rahoja yli kymppitonnilla – viranomainen vakuuttaa, että vangit eivät jääneet ilman rahojaan

8:39
Millaista on elämä vankilassa? Entä sen jälkeen? Vankien elämänlaatua käsiteltiin Uutisaamussa.

Pirkanmaan maakunnassa Akaassa sijaitsevan Kylmäkosken vankilan vanginvartija myönsi sisäisessä tarkastuksessa vieneensä vangeille tarkoitettuja käteisrahoja reippaasti yli kymmenentuhatta euroa.

Kyse oli käteistä varoista, jotka on toimitettu vankilaan vankien käytettäväksi. Vanginvartija hyödynsi sisäisen tarkastuksen mukaan aukkoa ketjussa ketjua, jossa vangin läheiset toivat tälle rahaa käteisenä, joka toimitettiin vankilan kassaan ja jota vastaava summa merkittiin vangin käytössä olevalle kortille.

Huijausta kuvaillaan systemaattiseksi

Tammikuinen asiakirja Länsi-Suomen rikosseuraamusalueelta kertoo, että väärinkäytös havaittiin syksyllä 2020. Tapauksen selvittely käynnistyi, kun valtakunnallisesti havaittiin, että vangille tuotujen käteisten rahojen toimittamisessa vankilan kassaan on mahdollisuus väärinkäytökseen. Vankiloiden kassat ja järjestelmät päätettiin tämän takia tarkistaa.

– Tarkastukseen ryhdyttiin välittömästi ja siinä paljastuikin Kylmäkosken vankilan osalta systemaattinen väärinkäytös 7.9 alkaen, asia kirjassa kerrotaan.

Asiakirjan mukaan yksi vartija olisi saanut teossa 18 000 euroa rikoshyötyä. Vartija tunnusti varojen kavalluksen.

Muita väärinkäytöksiä ei havaittu

Raportin mukaan muita vastaavia tapauksia ei löytynyt, ja uusittujen toimintatapojen ansiosta niiden ei uskota voivan jatkossa jäädä huomaamatta.

– Haluamme korostaa, että vanki ei ole tässä yhteydessä menettänyt rahojaan, vaan vahinko on jäänyt valtiolle, Länsi-Suomen rikosseuraamusalueelta kirjoitetaan MTV Uutisille.

Tapauksesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat. Sen mukaan vanginvartijaa vastaan on nostettu syytteet.

3:00
Muun muassa liivijengin Bandidosin sääntöjen mukaan jäsenille maksetaan vankilaan rahaa. Tutustu sääntöihin lisää videolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja