Valtteri Bottas käynnistää F1-kuskiruletin – ketkä ovat mustia hevosia? Tästä listasta löytyvät vuoden 2020 kisakuljettajat

F1-sarjassa tuntuu olevan vapaana enää muutama ajopaikka, mutta todellisuudessa vain harvalla kuskilla on sopimus kaudesta 2020. MTV Urheilu listasi ehdokkaat F1-paikkoihin liitoksissa olevat tutut ja tuntemattomammat kuljettajat.

Palapelin tärkein palanen on ehdottomasti Valtteri Bottas, joka odottaa Mercedeksen päätöstä kohtalostaan. Tiimipomo Toto Wolff on linjannut, että valinta tehdään Bottaksen ja varakuljettaja Esteban Oconin välillä.

Ferrarin ja McLarenin linjattua jo tulevan kauden duonsa, seuraavaksi kiinnostavimmat ajopaikat ovat auki Red Bullilla ja Renault’lla. Pierre Gaslyn ensimmäinen kausi Red Bullilla ei ole mennyt putkeen, ja Nico Hülkenbergin aikoinaan lupaava ura on ollut vahvassa laskussa viime vuosina. Renault’n tallipomo Cyril Abiteboul puhui hiljattain saksalaisen henkisistä ongelmista.

Haasilla myrskyää, monen muun jatko todennäköistä

Tiimin virheistä ja kuskiensa yhteentörmäyksistä naurunalaiseksi kauden aikana joutunut Haas saattaa vaihtaa ainakin toisen kuskeistaan – ellei jopa molemmat kaksikosta Romain Grosjean ja Kevin Magnussen. Williamsilla Robert Kubica tuskin jatkaa F1-uraansa heikoksi jäänyttä paluukautta pidemmälle.

Lisäksi sarjassa on monia todennäköisiä jatkajia, joilla ei vielä ole sopimusta ensi kaudesta. Näitä ovat muun muassa Alfa Romeon Antonio Giovinazzi, Racing Pointin Sergio Perez ja Lance Stroll sekä Toro Rosson Alexander Albon ja Daniil Kvjat.

Ocon, Alonso ja Vandoorne todennäköisimmät palaajat

Mercedes-lupaus Esteban Oconin lisäksi sarjaan on tarjolla hyvin vähän aiempaa F1-kokemusta omaavaa talenttia. Fernando Alonson on huhuttu kärkkyvän paikkaa, mutta hänelle tuskin kelpaa enää pesti muusta kuin huipputiimistä.

Muista lähinnä vain Alonson entisen tiimikaverin Stoffel Vandoornen päiväys ei ole vielä päässyt happanemaan. 27-vuotias belgialainen toimii nykyään Esteban Gutierrezin tavoin Mercedeksen simulaattoritestaajana, ja on liitoksissa yhtiön syksyllä alkavaan taipaleeseen Formula E -sarjassa.

Toro Rossolla katseet muissa sarjoissa

Formula 2 -sarjassa kilpailee joitain mielenkiintoisia kuskinimiä, joista monet ovat jossain työsuhteessa F1-tiimeihin. Kakkosia tällä hetkellä johtava hollantilainen Nyck de Vries ei kuitenkaan kuulu tähän kategoriaan, ja FIA:n sääntöjen mukaan hän ei mahdollisen mestaruutensa jälkeen voisi enää jatkaa sarjassa.

Toinen ilman suurempaa kiinnitystä oleva kärkipään kuski on italialainen Luca Ghiotto, jonka on huhuttu olevan yksi vaihtoehto Italian Faenzassa majaa pitävän Toro Rosson kuskiksi.

F2-sarjassa ei kuitenkaan löydy tällä hetkellä kovinkaan varteenotettavia nimiä nostettavaksi kuninkuusluokkaan. Muut mahdolliset sarjat löytää kisakuskeja ovat lähinnä Pohjois-Amerikan IndyCar-sarja ja Japanin Super Formula.

Näistä ainakin Super Formulan mestari Naoki Yamamoto on moottorivalmistaja Hondan tukemana potentiaalinen vaihtoehto Toro Rossolle. Alfa Romeolla yhä töitä tekevä ruotsalainen Marcus Ericsson on ajanut IndyCarissa tällä kaudella yhden palkintosijan.

Varmistuneet F1-tallipaikat kaudelle 2020:

(suluissa sopimuksen kesto)

 

 

 

Mercedes

Lewis Hamilton (2020)

Ferrari

Sebastian Vettel (2020)

Charles Leclerc (2022)

Red Bull

Max Verstappen (2020)

McLaren

Carlos Sainz (2020)

Lando Norris (2020)

Toro Rosso

Renault

Daniel Ricciardo (2021)

Alfa Romeo

Kimi Räikkönen (2020)

Racing Point

Haas

Williams

George Russell (monivuotinen)

 

Ilman jatkosopimusta olevat nykykuskit:

Valtteri Bottas

Mercedes

Pierre Gasly

Red Bull

Daniil Kvjat

Toro Rosso

Alexander Albon

Toro Rosso

Nico Hülkenberg

Renault

Antonio Giovinazzi

Alfa Romeo

Sergio Perez

Racing Point

Lance Stroll

Racing Point

Romain Grosjean

Haas

Kevin Magnussen

Haas

Robert Kubica

Williams

 

Viime vuosina F1-sarjassa ajaneet kuskit:

(suluissa nykyinen rooli tiimissä/sarja, jossa ajaa)

Esteban Ocon

Mercedes (testi- ja varakuski)

Fernando Alonso

McLaren/Toyota (IndyCar, WEC)

Stoffel Vandoorne

Mercedes (simulaattorikuski)

Marcus Ericsson

Alfa Romeo (IndyCar)

Brendon Hartley

Ferrari (kehityskuljettaja)

Sergei Sirotkin

Renault ja McLaren (varakuljettaja)

Pascal Wehrlein

Ferrari (testikuljettaja)

Esteban Gutierrez

Mercedes (simulaattorikuski)

 

F2-kuljettajat F1-tiimien palkkalistoilla:

Nicolas Latifi

Williams

Sergio Sette Camara

McLaren

Jack Aitken

Renault

Guanyu Zhou

Renault

Nobuharu Matshushita

Honda

Anthoine Hubert

Renault

Louis Delétraz

Haas

Mick Schumacher

Ferrari

Juan Manuel Correa

Alfa Romeo

Callum Ilott

Ferrari

Sean Gelael

Toro Rosso

Giuliano Alesi

Ferrari

Tatiana Calderón

Alfa Romeo

Nick De Vries

Luca Ghiotto

 

Lue myös:

    Uusimmat