Vältteletkö näitä ruokia turhaan?

Oletko kyllästynyt kuulemaan, mitä et saisi syödä? Self-lehdessä paljastetaan vastavuoroisesti, mitä ruokia saat syödä ja erityisesti, mitä ruokia voit lakata välttelemästä.

Sinulla on varmasti joitain ruokia kieltolistallasi, mutta jotkin niistä saattavat itse asiassa olla hyvinkin ravintopitoisia. Ravitsemusterapeutit Stephanie Clarke ja Willow Jarosh kertoivat Self-lehdelle, mitkä ruoat voi huoletta ottaa taas osaksi ruokavaliota.

Perunat

Potut saattavat olla kiellettyjen ruokien listallasi niiden sisältämien hiilihydraattien vuoksi, joita yksi keskivertoperuna sisältää kuitenkin vain saman verran kuin puolitoista viipaletta kokojyväleipää. Peruna sisältää myös neljä grammaa kuitua sekä yli kaksi kertaa enemmän kaliumia kuin banaani.

Maapähkinävoi

Maapähkinävoissa on runsaasti terveellistä rasvaa sekä proteiinia, kuitua ja magnesiumia. Jos sinua houkuttelee mantelivoi enemmän, mietipä tätä: maapähkinävoissa on ruokalusikallista kohden vähemmän kaloreita, vähemmän rasvaa ja enemmän proteiinia.

Rinkeli

Rinkelit eivät tuhoa ruokavaliotasi, sen tekevät vain tietyn tyyppiset rinkelit. Erityisesti valtavan kokoiset, valkoisesta jauhosta tehdyt rinkelit, joiden päälle laitat kilokaupalla voita tai rasvaista kermajuustoa. Täysjyvärinkelissä on kaloreita noin 220 eli saman verran kuin kahdessa viipaleessa täysjyväleipää. Tasapainoisen aterian saat, kun laitat rinkelin päälle maapähkinävoita ja hedelmiä, kanamunan ja vähärasvaista juustoa, kalkkunaa ja juustoa tai vähärasvaista raejuustoa.

Sokeri

Sokeri ei ole luontaisesti paha asia, mutta sen runsas käyttö nykyajan tuotteissa aiheuttaa vyötärölle ongelmia. Yhdessä teelusikallisessa sokeria on 15 kaloria eli, jos käytät sitä harkiten, voit makeuttaa ruokia ja juomia itse menemättä yli suositellun rajan. Kun lisäät itse sokerin makeuttamattomiin ruokiin, kuten jogurttiin, pikakaurapuuroon, teehen tai kahviin, käytät sitä luultavasti vähemmän kuin, jos ostaisit valmiiksi makeutettuja valmisteita. Näihin kun on usein lisätty jopa kuusi teelusikallista sokeria, ellei enemmänkin.

Kananmunat

Kananmunat ovat monikäyttöisiä. Voit syödä niitä aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi ja jopa välipaloina. Kananmunan valkuaisessa on paljon proteiinia ja keltuaisessa muun muassa D-vitamiinia. Kananmunia vältellään niiden kolesterolipitoisuuden vuoksi, mutta useimmat terveet, nuoret naiset pystyvät syömään kananmunan päivässä ilman, että se olisi heidän kolesterolitasoilleen mitenkään haitallista. Kananmunan seuraksi ei kuitenkaan ole hyvä nauttia rasvaista makkaraa tai pekonia, runsaasti voideltua paahtoleipää tai ylen määrin juustoa. Rasvaiset, eläinperäiset tuotteet sisältävät tyydyttyneitä rasvoja, ja ne todellakin voivat nostaa kolesterolia.

MTV3/Helmi

Lähde: self.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat