Valtiovarainministerit linjasivat: IMF:n johtoon haetaan eurooppalaista ehdokasta

EU-maiden valtiovarainministerit ovat yksituumaisia siitä, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF yritetään säilyttää eurooppalaisessa johdossa. Valtiovarainministerit keskustelivat nimityksestä tiistaina Brysselissä.

Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi kansainväliselle medialle, että tavoitteena on löytää tehtävään eurooppalainen ehdokas.

– Mitään varsinaista selkeää prosessikaaviota, road mappia, tästä ei ole, vaan puheenjohtajan johdolla aloitetaan. Selkeä ja keskustelun perusteella yksimielinen tavoite on, että Euroopalla on yksi kandidaatti tähän merkittävään tehtävään, Lintilä vastasi suomeksi.

Mahdollisten nimien aika on hänen mukaansa myöhemmin.

Suomi on kiinnostavassa paikassa koordinoimassa ehdokkaan etsintää, varsinkin kun kisaan voi olla tarjolla omiakin nimiä. EU:n johtopaikoille ja EKP:n johtoon sovitellut Alexander Stubb tai Olli Rehn voivat nousta esiin mahdollisina ehdokkaina.

Jos tilanne vaatii, välittäjäksi voidaan tiettävästi rekrytoida jonkin sellaisen maan edustaja, jolla ei ole omaa ehdokasta mukana kisassa.

IMF:n nykyinen pääjohtaja Christine Lagarde on nousemassa Euroopan keskuspankin johtoon. Valuuttarahastolla on ollut eurooppalainen pääjohtaja koko sen olemassaolon ajan.

IMF perustettiin vuonna 1945 turvaamaan kansainvälisen rahajärjestelmän vakautta, edistämään kauppaa ja taloudellista kehitystä. Siihen kuuluu 189 maata.

Tilkettä budjettiin vaikea löytää

Valtiovarainministerit keskustelivat myös siitä, mistä EU:n budjettiin saataisiin tilkettä.

Komissio on ehdottanut, että EU:lle ohjattaisiin lisää omia tuloja kierrättämättömän muovin verosta, yhtenäisestä yhteisöveropohjasta tai päästökauppajärjestelmästä.

Mikään näistä kolmesta ei ole saanut taakseen vaadittavaa, yksimielistä tukea, Lintilä kertoi ennen kokousta. Muoviveron kerrotaan herättävän näistä vaihtoehdoista vähiten vastustusta.

Kokouksessa esillä oli myös lentovero, koska Hollanti raportoi muille ministereille vetämistään keskusteluista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja