Mainos

Valtioneuvosto hyväksyi aravamuutokset

Valtioneuvosto on hyväksynyt kiistellyt aravamuutokset ylimääräisessä istunnossaan. Uudistuksen kustannusvaikutukset ovat laina-aikana 80-100 miljoonaa euroa vuositasolla.

Valtioneuvosto on hyväksynyt kiistellyt aravamuutokset ylimääräisessä istunnossaan.

Asuntoasioista vastaava ministeri Suvi-Anne Siimes joutui tinkimään alkuperäisestä esityksestään ennen kuin valtioneuvosto lopulta antoi asetuksen arava-asetuksen muuttamisesta.

Uudistuksella halutaan vauhdittaa aravatuotantoa ja hidastaa aravavuokrien nousua. Aravalainojen kilpailukykyä muuhun asuntorahoitukseen verrattuna pyritään kohentamaan muun muassa siten, että vuokra- ja asumisoikeustalojen rakentamista ja hankintaa varten myönnetyissä lainoissa korko seuraa markkinakoron tasoa.

Uusien myönnettävien aravalainojen korko kytketään valtion 10 vuoden obligaatiolainanoton korkoon. Lainansaajan maksettavaksi jää aina vähintään perusomavastuun suuruinen korko. Viime metreillä sovittiin, että omavastuukorko on 3,4 prosenttia. Uusien lainojen kattokoroksi sovittiin 6 prosenttia. Vanhassa lainakannassa enimmäiskorko on 5,2 prosenttia. Jos markkinakorko olennaisesti muuttuu, enemmän kuin 0,5 prosenttiyksikköä, kattokorkoa muutetaan vastaavasti.

Viime vaiheessa kiisteltiin uudistuksen aiheuttamista kustannuksista. Myöhään eilisiltana lyötiin lukkoon ratkaisu, joka alentaa aravalainoja myöntävän Valtion asuntorahaston korkotuloja uusien lainojen osalta noin 80-100 miljoonaa euroa vuodessa koko laina-aikana.

Kokoomus tyytyväinen aravaratkaisuun

Kokoomuksessa aravaneuvotteluista vastannut ministeri Kimmo Sasi on tyytyväinen saavutettuun lopputulokseen. Sasin mukaan kokoomus pyrki siihen, että aravatuotanto käynnistyy, mutta samalla turvataan rinnakkaisen korkotukijärjestelmän säilyminen.

-Sovittu 3,4 prosentin omavastuukorko on edullinen. Uskomme sen käynnistävän aravatuotannon. Samalla tehdyt laskelmat osoittavat, että korkotukijärjestelmä säilyy kilpailukykyisenä vaihtoehtona. Näin turvataan monimuotoiset sosiaaliset asumisratkaisut, Sasi sanoo kannanotossaan.

Kokoomuksen mielestä auki jääneet kysymykset on ratkaistava hallitusneuvotteluissa. Tarkastelun kohteeksi on otettava mm. asukasvalinta, asuntokierto, aravatalojen käyttö- ja luovutusrajoitukset sekä mahdollisuus asuntojen omaksi lunastamiseen. Aravajärjestelmää on lisäksi syytä edelleen yksinkertaistaa, Sasi katsoo.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 14.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.