Vältä kaaos ja kireys aamuisin Karita Tykän ohjeilla

Malli ja juontaja Karita Tykkä huolehtii hyvinvoinnistaan tarkasti ruokavalion ja tasapainoisen liikunnan avulla. Aamut ovat monessa kodissa kaaosta, vaikka ne voisivat olla myös päivän hyvänolon ja harmonian lähde. Karita Tykkä neuvoo miten.

Ensimmäinen vinkki kohti onnistunutta aamua on valo. Varsinkin pimeinä talviaamuina, mukavasti herättelevä valaistus on erityisen tärkeä.

– Ihan aamussa, kun herätään aikaisin, niin valo on tosi tärkeä. Kaikki loisteputkivalo, kova ja kylmä valo, niin sellaisia en hyväksy ollenkaan. Aamun pitää alkaa pehmeässä, mutta kuitenkin sellaisessa virkistävässä valossa.

– Kynttilät on ihana juttu kanssa, vaikka on arkiaamukin, niin kynttilä voi joskus piristää. Ja erilaiset tuoksut, vaikka joku tuoksukynttilä. Ne tuo ihan erilaista aamun tuntua, Karita pohtii.

Itsensä kuunteleminen oikeiden ratkaisujen löytämiseksi on tärkeää. Muiden neuvoja ei pidä toteuttaa, jos ne eivät itsellä toimi.

– Mielestäni jokaisen pitää kuunnella sitä mikä itsestä tuntuu oikeasti hyvältä. Että jos joku sanoo, että laita suitsuke palamaan ja itsestä se tuoksuu pahalle, niin ei mitään sellaista. Nimenomaan niin, että jos esimerkiksi hiljaisuus ja täysin himmeät valot ja ei mitään tuoksuja, tekee aamusta paremman, niin sitten sitä. Kuuntele mitä keho haluaa, Tykkä tiivistää.

Ruokailun suhteen kannattaa olla itselleen armollinen, jos päättää syödä jotain "kiellettyä" herkkua, niin siitä kannattaa myös nauttia Karita Tykkä neuvoo.

– Sitten kun syö jotain, mitä oikeasti haluaa syödä, niin syö sitä hyvällä omallatunnolla. Jos päätät syödä aamiasmuffinssin, joka on ihana, niin sitten nautit siitä ja syöt sen hyvällä omallatunnolla. Jos syöt sen sillä tavalla, että "mä en saisi syödä tätä, tämä on kiellettyä", niin ihan varmasti maha tulee kipeäksi ja harmittaa jälkeenpäin.

Karita Tykän aamiaispöydässä istuu miehen lisäksi 2-vuotias poika. Aamut uhmaikäisen kanssa ovat joskus haastavia, mutta on ainakin yksi keino, jolla päiväkotiin lähtöä voi helpottaa.

– Oivallus on se, että jos olen itse yhtään kireä ja stressaantunut, niin silloin siitä aamusta ei tule myöskään yhtään mitään. Olen monta kertaa hakannut päätä seinään ja kiireessä yrittänyt hoputtaa toista että nyt mennään. Totuus on oikeasti se, että jos itse pystyy pitämään maltin, rauhan ja rentouden ja yrittää mennä sen hyvän kautta, niin kaikki toimii huomattavasti paremmin.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja