Valkeakosken teinisurma saattaa olla murha – MTV:n rikostoimitus perustelee, miksi

Rikostoimittajat: Uusimmat tiedot Valkeakosken henkirikoksesta 10:24

Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa ruodittiin Valkeakosken poikkeuksellista henkirikosta ja Pohjanmaan kouluiskun valmistelua.

Käräjäoikeus vangitsi tänään Valkeakosken henkirikoksesta epäilty 18-vuotiaan miehen. Häntä epäillään todennäköisin syin taposta ja törkeästä lapsenraiskauksesta.

Rikostoimittajien arvion mukaan tapauksessa on useita poikkeuksellisia piirteitä.

Ensinnäkin on poikkeuksellista, että henkirikoksen uhriksi joutuu alaikäinen henkilö. Sekin on poikkeuksellista, että 18-vuotiasta epäillään henkirikoksesta.

Sekään ei ole millään tavalla tavallista, että seksuaalirikoksen yhteydessä tapahtuu henkirikos.

– Epäilty oli alkuvuodesta epäiltynä laittomasta uhkauksesta. Hän oli kirjoittanut Ylilaudalle viestin, jossa fantasioi naisen kuristamisesta ja jopa tappamisesta. Tutkinta päätettiin, kun ei ollut asianomistajaa eli kohdetta, eli ei rikosta.

– Se oli abstrakti ajatus, ei keneenkään kohdistuva.

Rikostoimittajat nostivat esille, että jos epäilty on esittänyt tällaisia ajatuksia, voisi olla mahdollista, että epäiltyjen rikoksen nimikkeet koventuvat vielä. Samansuuntaisia lausuntoja on antanut myös poliisi.

– Voisiko tämä mennä ihan murhaksi vielä. Jos jonkinlainen suunnitelmallisuus löytyy.

– Suunnitelmallisuus voi olla myös sitä, että päätän tappaa jonkun ihminen. Tästä on tuomioitakin Suomessa, että otetaan ase mukaan ja päätetään, että joku kuolee.

Epäilty on tuomittu aiemmin nuorena henkilönä tehdyistä ryöstöstä, törkeästä vahingonteosta, perusmuotoisesta vahingonteosta sekä neljästä lievästä petoksesta yhteiseen vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä valvontaan.

Turun hovioikeuden viime syksynä antama tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomittu on hakenut siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Aiemmasta rikostaustasta huolimatta epäiltyä ei katsottaisi lain silmissä ensikertalaiseksi rikoksentekijäksi. Puhutaan vankeinhoidollisesta ensikertalaisuudesta. Se määritellään sen perusteella, onko hän ei ole suorittanut rikoksesta tuomiota vankilassa käsiteltävänä olevaa rikosta edeltäneiden kolmen vuoden aikana.

Rikostoimittajat käsittelivät myös paljon puhuttanutta kouluampumisen valmistelua. Asian oikeuskäsittely alkoi maanantaina.

Epäilyllä 23-vuotiaalla naisella oli Isokyrön koululle mennessään mukanaan 9-millinen pistooli, 190 patruunaa, polttopullo ja teräase. Jostain syystä epäilty kuitenkin luopui aikeistaan.

– Tähän puolustuskin on tarttunut. He katsovat, ettei tässä mitään valmistelua olekaan.

– Valmistelu on aika kiikkuva rikosnimike.

Epäilty on perustellut aseen mukaan ottamista sillä, että aikoi vahingoittaa itseään.

– Oli siis menossa itseään vahingoittamaan lähes 200 patruunan kanssa kouluun. Aika erikoinen kiisto.

Lue myös:

    Uusimmat