Vangitaanko Tampereen taksiturmasta epäiltyä sittenkään? KKO:n uusi linjaus voi estää – "Riittääkö tappoepäily"

Vapauttaako oikeuden uusi linjaus vaarallisia rikollisia? 10:33
Katso Huomenta Suomen keskustelu: Vapauttaako oikeuden uusi linjaus vaarallisia rikollisia?

Korkeimman oikeuden tuore linjaus vangitsemisesta vaikuttaa tänään Tampereen taksiturman käsittelyyn, arvioivat asiantuntijat.

Tampereella viikonloppuna taksin kanssa kolaroinutta Puolustusvoimien työntekijää vaaditaan tänään vangittavaksi Pirkanmaan käräjäoikeudessa. 

Keski-ikäinen taksikuski kuoli, kun epäilty törmäsi liikennevaloissa seisseeseen taksiin huomattavalla nopeudella. Parikymppistä miestä epäillään taposta.

Epäillyn vangitsemispäätökseensä tulee vaikuttamaan Korkeimman oikeuden tuore linjaus, arvioivat asiantuntijat tänään Huomenta Suomessa. 

Asianajajaliiton media-asianajaja, varatuomari Martina Kronströmin mukaan poliisin tulee tänään voida esittää, että epäilty voisi jotenkin esimerkiksi sotkea tutkintaa tai paeta. 

– Tässä ei ole varmaan hirveästi todistajia, joihin hän voisi vaikuttaa, eikä todisteita sotkettavana, koska tekoväline on jo otettu paikkaan, jossa siihen ei pysty enää vaikuttamaan. Pakenemisvaara olisi ehkä se suurin asia, johon poliisi voisi vedota, Kronström kertoo.

Korkein oikeus antoi viime viikolla ennakkopäätöksen, jonka mukaan pelkkä epäillyn rikoksen vakavuus ei riitä vangitsemiseen ylitörkeissä rikoksissa, vaan sen lisäksi on oltava muita, tarkempia perusteita, kuten pakenemisen uhka tai rikosten jatkaminen. Ylitörkeitä rikoksia ovat esimerkiksi tappo ja murha.

– Tässä voidaan nähdä sellainen tapaus, jossa käräjäoikeus joutuu miettimään sitä, riittääkö se, että epäillään taposta, Kronström kertoo.  

Näin KKO:n linjaus näkyy Tampereen taksiturman käsittelyssä 1:52

Näin asiantuntijat arvioivat KKO:n linjauksen vaikutuksia Tampereen taksiturman käsittelyyn tiistaina Huomenta Suomessa.

Epäillyllä ei aiempaa rikoshistoriaa

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta kertoo, että aiemmin epäilty olisi vangittu varmasti Tampereen taksiturman kaltaisesta tapauksesta. 

– Tällaisissa ylitörkeissä rikoksissa tutkinnanjohtaja olisi juuri tällä vaatimuksella tullut pakkokeinoistuntoon, mutta nyt tänään on ehkä ensimmäinen päivä, kun korkeimman oikeuden oikeusohje tulee sovitettavaksi ja tutkinnanjohtaja miettii kuumeisesti erityisedellytyksiä vangitsemisen perusteeksi, Arvelin kertoo. 

Tapon lisäksi miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta, ampuma-aserikoksesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hänellä ei ole aiempaa rikoshistoriaa.

Puolustusvoimien mukaan epäilty oli ottanut luvatta auton käyttöön Panssariprikaatista. Esitutkinnan perusteella auton epäillään törmänneen liikennevaloissa seisseeseen taksiin huomattavalla nopeudella.

Epäillyn vangitsemista käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa tänään iltapäivällä. Poliisin mukaan asiasta tiedotetaan seuraavan kerran vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat