Vallilan puukotus oikeudessa: Syyttäjän mukaan teinipojat tappoivat uhrin tahallaan ja julmasti – "Uhrilla ei ollut mitään mahdollisuutta paeta"

Helsingin Vallilassa viime lokakuussa tapahtuneesta henkirikoksesta kuultiin tänään oikeudessa loppulausunnot.

Jutussa syytetään kahta 16-vuotiasta poikaa taposta ja törkeästä ryöstöstä.

19-vuotias nuori mies puukotettiin hengiltä Vallilan Alepan lähistöllä myöhään lauantaina 31. lokakuuta. Uhri vietiin sairaalaan nopeasti, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Teossa oli mukana kolme 14–16-vuotiasta poikaa, mutta alle 15-vuotias ei ole teosta rikosoikeudellisessa vastuussa eikä hän ole siten syytettynä.

Uhri oli pojille entuudestaan tuntematon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa oikeudenkäyntiä. Seuranta on päättynyt.

Tampereen tapon yrityksen toinen syytetty ei saapunut oikeuteen

Klo 13.15 Oikeudessa piti alkaa nyt viime syyskuussa Tampereella tapahtuneen epäillyn tapon yrityksen ja ryöstön käsittely, jossa on syytettynä sama 16-vuotias, joka puukotti Vallilassa 19-vuotiasta uhria.

Tampereen tapauksessa on kuitenkin 16-vuotiaan lisäksi syytettynä toinen nuori poika, mutta hän ei saapunut oikeuteen. Jutun käsittelyä ei siis voida aloittaa.

Syyttäjä esitti, että koko Tampereen tapauksen käsittely siirretään Pirkanmaan käräjäoikeuteen. Puolustus ja asianomistaja suostuivat tähän ja pitivät ajatusta hyvänä.

Oikeus myöntyi tähän ja muut 16-vuotiasta poikaa koskevat syytteet siirtyvät nyt Pirkanmaan käräjäoikeuteen.

Todennäköisesti käsittely alkaa Pirkanmaan käräjäoikeudessa lähitulevaisuudessa, koska kyse on alaikäisten jutusta. Ensin pitää vain tavoittaa toinen syytetty.

Nyt istunto on päättynyt tältä päivältä.

Muita syytteitä vielä käsittelyssä

Klo 12.05 Oikeudenkäynti Vallilan puukotuksen osalta on nyt päättynyt. Vielä ei tiedetä, milloin oikeus antaa tuomionsa.

Pääsyytetyn osalta oikeudenkäynnit kuitenkin jatkuvat vielä, koska hänellä on muita syytteitä käsiteltävänä.

Syyttäjä kertoo rangaistusvaatimuksestaan pääsyytettynä olevalle pojalle vasta, kun kaikki häntä koskevat syytteet on saatu käsiteltyä oikeudessa.

Tänään iltapäivällä Helsingin käräjäoikeudessa pitäisi käsitellä pojan syytettä viime syyskuussa Tampereella tapahtuneesta väkivaltajutusta, jossa poikaa syytetään tapon yrityksestä ja ryöstöstä.

Poika oli puukottanut täysin sivullista keski-ikäistä miestä hengenvaarallisesti vatsaan Kaukajärven keskustassa 3. lokakuuta. Jutussa on syytettynä myös toinen nuori poika.

Toista nuorta ei ole kuitenkaan saatu haastettua oikeuteen, eli häntä ei ole toisin sanoin tavoitettu, joten vielä on auki saadaanko oikeudenkäyntiä pidettyä tänään lainkaan. Se selviää iltapäivällä.

"Poika on auttanut asian selvittämisessä"

Klo 11.52 Toisen syytetyn puolustuksen mukaan 8 vuoden vankeusrangaistus on aivan liian kova ja ylimitoitettu. Poika kiistää tapon, mutta hän myöntää törkeän ryöstön.

Pojan asianajaja huomautti, että 16-vuotias poika on selvittänyt asiaa itse kuulusteluissa ja avannut tapausta poliisille.

– Se tulisi näkyä lieventävänä seikkana rangaistuksessa, pojan puolustaja Olli Etelämäki sanoi.

Etelämäen mukaan sopiva rangaistus pojalle nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä olisi 2-3 vuotta vankeutta.

– Jos hänet katsotaan syylliseksi tappoonkin, sopiva rangaistus olisi puolet aikuisten vastaavasta rangaisuksesta, eli noin 11-12 vuodesta. Tällöin rangaistukseksi jäisi noin 5-6 vuotta vankeutta, Etelämäki perusteli.

Syyttäjä vaatii vuosien vankeutta

Klo 11.40 Syyttäjän mukaan tekojen luonne huomioon ottaen rangaistuksen on oltava kova ja teon tunnusmerkistö menee lähelle murhaa.

Syyttäjä on luonnehtinut tappoa raa'aksi ja julmaksi.

– Oikeuskäytäntöön viitaten katson, että nuorelle henkilölle rangaistus tulisi olla 8-9 vuotta vankeutta. Vaadin 16-vuotiaalle pojalle 8 vuotta vankeutta, aluesyyttäjä Rebecka Frände-Wilkman sanoi.

Syyttäjä ei vielä kertonut, millaista rangaistusta hän vaatii jutun pääsyytetylle, eli toiselle 16-vuotiaalle, koska tätä poikaa syytetään myös muista rikoksista. Tämä poika on se, joka puukotti uhria.

Pojan muita syytteitä käsitellään vielä oikeudessa ja syyttäjä kertoo rangaistusvaatimuksensa hänelle vasta, kun kaikki poikaa koskevat rikosjutut on oikeudessa käsitelty.

Pahoillaan teosta

Klo 11.20 Jutun pääsyytetty, 16-vuotias poika myöntää tapon ja törkeän ryöstön, mutta hän kiistää, että hän olisi tappanut uhrin tahallaan, kuten syyttäjä väittää.

– Tämä teko ei ollut millään tavalla uhrin syy eikä hän myötävaikuttanut siihen, pojan asianajaja Juha-Pekka Hippi huomautti loppulausuntonsa aluksi.

Avustajan mukaan teon taustalla oli anastusmotivaatio. Poikien oli tarkoitus saada 19-vuotiaalta mieheltä huumepillereitä. 

– Tarkoitus oli, että he saavat ne pillerit ja lähtevät pois. Mikäli tämä olisi onnistunut, tekijät olisivat lähteneet paikalta ja uhri olisi vain jäänyt ilman rahojaan. Mutta kun pillereitä ei onnistuttu saamaan, ryhdyttiin väkivaltaiseen tekoon, Hippi kertoi.

Puolustuksen mukaan teinipojat lopettivat tekonsa ja väkivallan, kun he saivat uhrin laukun haltuunsa.

– Se osoittaa valitettavan sinnikästä pyrkimystä saada laukku haltuun.

Pääsyytetty kävi ennen tekoa ostamassa puukon, mutta ostos ei puolustuksen mukaan liity tekoon.

– Jos hänellä olisi ollut oma puukko mukanaan, hän ei olisi käynyt ostamassa uutta puukkoa. Tämä ei liity mitenkään ryöstöön, vaan siihen, että päämieheni koki olonsa muuten uhatuksi ja se liittyy näiden nuorten elämään yleisemmin, Hippi kuvaili.

– On valitettavaa, että näin on käynyt ja päämieheni on siitä pahoillaan. Hän voi vain pyytää anteeksi uhrin omaisilta.

Kiistää kokonaan tapon

Klo 10.29  Toinen 16-vuotiaista syytetyistä kiistää syyllistyneensä tappoon, ja hän myöntää vain ryöstön.

Pojan avustajan Olli Etelämäen mukaan tappoa ei suunniteltu etukäteen, vaan suunnitelmana oli vain ryöstää 19-vuotiaalta mieheltä huumeet.

Asianajajan mukaan siitä ei ollut puhuttu etukäteen mitään, kuka tekee mitäkin tai mikä on kenenkin rooli teossa.

– Minun päämieheni ei puukottanut uhria eikä edes koskenut puukkoon, Etelämäki sanoi.

Etelämäen mukaan näyttö ei ole ollenkaan niin selkeä, kuin syyttäjä on antanut ymmärtää.

Puukoniskut eivät olleet pinnallisia

Klo 9.59 Uhriksi joutuneen 19-vuotian pojan omaisten asianajaja Hanna-Maria Sepän mukaan poikien teko oli raaka ja tahallinen. Seppä sanoi, että molemmat syytetyt ovat olleet osallisina tekoon ja ryöstö oli suunniteltu etukäteen.

– Yksikään puukoniskuista ei ollut pinnallinen. Osa niistä lävisti uhrin kehon ja osui syvälle. Tarkoitustahallisuuden puolesta puhuu myös todistaja, joka kertoi kuulleensa, kun yksi syytetyistä sanoi, että "nyt sä kuolet" ennen kuin puukko heilahti.

Syyttäjän mukaan teko oli tahallinen tappo

Klo 9.40 Istunto jatkuu julkisena ja ensimmäisenä on syyttäjän loppulausunto.

Syyttäjän mukaan 16-vuotiaat pojat syyllistyivät tahalliseen tappoon ja törkeään ryöstöön.

– Uhri ei ole myötävaikuttanut tekoon mitenkään eikä hänellä ollut mitään mahdollisuutta päästä pakoon tuosta tilanteesta. Hän olisi kuollut jo tekopaikalle ilman ensihoitohenkilökunnan toimia.

– Syytetyt eivät lopettaneet tekoa, vaikka ulkopuoliset henkilöt yrittivät saada heidät lopettamaan. He lopettivat vasta, kun uhrilta oli saatu laukku, aluesyyttäjä Rebecka Frände-Wilkman sanoi.

Syyttäjän mukaan pojat päättivät jo aiemmin samana iltana Helsingin rautatieasemalla ryöstää nuoren miehen, jota he olivat menossa tapaamaan ostaakseen tältä huumeita.

Tapaaminen sovittiin Vallilaan Alepan edustalle. Siellä syytetyt yrittivät saada uhrilta laukun ja puukotus alkoi lähes heti. Uhria puukotettiin yli 20 kertaa.

– Katson, että tässä on ollut määrätietoinen tarkoitus tappaa. Tappo oli tekotavaltaan raaka ja julma, syyttäjä totesi.

Pääsyytetylle vaaditaan yhteistä rangaistusta useista teoista

Klo 9.21 Oikeudenkäynti alkoi salaisella osuudella, koska salissa kuullaan sosiaalityöntekijää. Sen jälkeen istunnossa kuullaan loppulausunnot.

Syyttäjä kertoo tänään todennäköisesti vasta toisen 16-vuotiaan syytetyn osalta, millaista rangaistusta hän tälle vaatii, koska pääsyytetyn osalta oikeudenkäynti jatkuu vielä.

Pääsyytettyä syytetään myös Tampereella viime syyskuussa tapahtuneesta tapon yrityksestä ja ryöstöstä sekä viime keväänä Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä. Näitä asioita käsitellään vielä myöhemmin oikeudessa.

Syyttäjä kertonee siis vasta myöhemmin sen, millaista yhteistä rangaistusta näistä teoista hän vaatii pojalle. Se tiedetään jo, että syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeutta.

Katso video: Vallilan puukotustapausta alettiin käsitellä käräjillä tammikuun lopussa, syytettynä alaikäiset pojat

Lue myös:

    Uusimmat