Vallilan henkirikoksen uhria potkittiin ja puukotettiin yli 20 kertaa, teinipoika pyysi oikeudessa tekoaan anteeksi – todistaja: "Uhri katsoi minua ja sanoi, että kuolen"

Viime lokakuun lopussa Helsingin Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetyt 16-vuotiaat pojat astuvat tänään oikeuden eteen. Poikia syytetään taposta ja törkeästä ryöstöstä.

19-vuotias nuori mies puukotettiin hengiltä Vallilan Alepan lähistöllä myöhään lauantaina 31. lokakuuta. Uhri vietiin sairaalaan nopeasti, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Teosta epäillään kolmea 14–16-vuotiasta poikaa. Alle 15-vuotias ei kuitenkaan ole teosta rikosoikeudellisessa vastuussa eikä hän siten joudu syytetyn penkille.

Uhri oli pojille entuudestaan tuntematon.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa oikeudenkäynnin etenemistä.

Klo 17.19: Oikeudenkäynti on päättynyt tältä päivältä.

Teinipojan lähtiessä salista takaisin vankilaan, hänen omaisensa huusivat hänelle perään, että "ei ole mitään hätää, me rakastamme sinua".

Puolustus pyysi teinipojan siirtoa toiseen vankilaan

Klo 17.09 16-vuotias pääsyytetty on ollut tähän asti lokakuusta asti tiukasti eristettynä vankilassa. Nyt yhteydenpitorajoitukset puretaan, koska oikeudenkäynnissä on käsitelty Vallilan puukotus.

Poika on ollut tähän asti tutkintavankina Jokelan vankilassa, mutta siellä ei ole nuoriso-osastoa.

– Päämieheni ei ole saanut tavata ketään muita kuin minua kolmeen kuukauteen. Eristys on ollut hänelle kova paikka.

– Olisi hyvä, että hän pääsisi vankilaan, jossa on nuoriso-osasto, jotta hänen ei tarvitsisi alaikäisenä olla aikuisten osastolla. Hän ei saa lastensuojelulakien takia olla tekemisissä aikuisvankien kanssa, asianajaja Juha-Pekka Hippi perusteli.

Puolustus pyysi pojalle siirtoa Vantaan tai Kylmäkosken vankilaan. Oikeus myöntyi tähän.

Tekijä pyysi anteeksi uhrin omaisilta

Klo 17.01: Oikeussalissa kuullaan nyt pääsyytetyn mummoa, joka on pojan virallinen huoltaja.

– Olemme todella pahoillamme tapahtuneesta, sekä minä että poika. Pyydän anteeksi heiltä, jotka joutuivat tämän teon kohteeksi, mummo sanoi.

Myös pääsyytetty itse halusi sanoa sanasen uhrin omaisille.

– Otan osaa ja pyydän anteeksi tapahtunutta. Tuli pelleiltyä huumeiden kanssa enkä toivo tällaista kenellekään. Anteeksi, poika sanoi ja katsoi 19-vuotiaan uhrin omaisiin.

Viikon päästä luetaan lisää syytteitä

Klo 16.58: Taposta ja törkeästä ryöstöstä syytetty 16-vuotias, jutun pääsyytetty on syytteessä myös Tampereella ja Loimaalla viime lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista.

Tampereen tapahtumia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikon perjantaina, kun oikeudenkäynti jatkuu.

Viikon päästä perjantaina kuullaan myös Vallilan puukotuksen loppulausunnot.

Lähellä asunut mies huusi poikia lopettamaan

Klo 16.27 Oikeudessa kuullaan todistajana miestä, joka asuu puukotuspaikan lähellä. Mies näki tilanteen kärjistymisen ikkunasta.

– Menin parvekkeelle ja huusin, että "hei, kolme vastaan yksi, lopettakaa". Se oli hyvin epäreilu tilanne, mies kuvaili.

Pojat eivät totelleet. Tilanne jatkui. Miehen mukaan yksi löi uhria puukolla, yksi hakkasi käsin ja kolmas piteli kiinni. Uhrilta yritettiin saada samalla laukkua.

Miehen mukaan uhri lyyhistyi lopulta maahan. Väkivalta jatkui yhä senkin jälkeen, kun 19-vuotias oli jo maassa.

– Mielestäni kuulin, että yksi pojista sanoi uhrille, että "nyt sinä kuolet".

Mies huusi pojille, että hän kuvaa tilanteen, koska hän ei keksinyt mitä muutakaan tehdä. Hän toivoi sen säikäyttävän pojat.

Tilanne kesti vain muutamia minuutteja. Pian tekijät lähtivät karkuun ja paikalle saapui ensin poliisi ja sitten ambulanssi.

"Väkivalta näytti henkeä uhkaavalta"

Klo 15.52: Oikeudessa kuullaan todistajana miestä, joka näki puukotuksen Vallilassa. Mies oli ollut ystävänsä luona ja hän odotti taksia Mäkelänkadulla, melko kaukana tapahtumapaikasta.

– Näin, että siellä oli jotain nujakointia ja väkivaltaa menossa. Se näytti siltä, että siinä käy pahasti, mies kuvaili.

Mies hyppäsi taksin kyytiin ja pyysi kuljettajaa ajamaan puukotuspaikalle. Tuossa vaiheessa väkivaltatilanne oli jo siirtynyt Alepan edustalta Mäkelänkadun toiselle puolelle.

– Väkivalta näytti henkeä uhkaavalta. Siinä tuli potkua päähän maassa makaavalle.

Kun mies ehti paikalle, tekijät pakenivat juosten paikalta. Uhri oli tuossa vaiheessa vielä tajuissaan, mutta huonossa kunnossa.

– Hän katsoi minua ja sanoi, että minä kuolen, mies kertoi.

5:38
Katso videolta raportti oikeudesta, ja kuuntele miten syyttäjä ja asianajaja asiaa kommentoivat.

"Tarkoitus oli ryöstää uhri"

Klo 15.26: Oikeudessa kuullaan nyt toista tyttöä, joka oli todistamassa puukotusillan tapahtumia. Tämäkin nuori tyttö kuullaan sermin takaa.

Tyttö tunsi entuudestaan vain 16-vuotiaan pojan, joka puukotti uhria.

Tytön mukaan seurue lähti Helsingin Vallilaan tarkoituksenaan ryöstää 19-vuotiaalta mieheltä huumeita. Tarkoitus ei ollut tappaa ketään.

Esitutkinnassa tyttö kertoi, että 16-vuotias poika löi puukolla kovaa uhria.

Nuori tyttö todisti puukotusta

Klo 14.45: Oikeus kuulee todistajana tyttöä, joka oli poikien mukana puukotusiltana Helsingin Vallilassa.

Tyttö todistaa sermin takaa eikä hänellä ole katsekontaktia syytettyihin. Nuori tyttö puhuu hyvin hiljaisella äänellä.

Kaksi teinityttöä lähti poikien mukaan Helsingin rautatieasemalta Vallilaan, missä puukotus tapahtui. Tytön mukaan tarkoitus oli hakea 19-vuotiaalta vain huumeita.

– Näin, kun he kaatoivat uhrin maahan ja häntä lyötiin puukolla. Yritin sanoa, että he lopettaisivat, mutta se yksi vain heilui sen puukkonsa kanssa, tyttö kertoi.

Tyttö yritti vetää puukkoa pitänyttä 16-vuotiasta pois uhrin luota, mutta hän ei siinä onnistunut. Hän pelkäsi, että poika saattaisi osua häneenkin.

Teon jälkeen tyttö ehti jutella vielä pääsyytetyn kanssa puhelimessa, ennen kuin pojat otettiin kiinni.

Tyttö kuvaili tapahtuneen näkemisen olleen järkyttävää.

Pojat eivät halua tulla kuulluiksi

Klo 14.10: Lounastauon jälkeen oikeudessa luetaan syytettyjen poikien esitutkintakertomuksia. Kumpikaan ei halua tulla kuulluksi oikeudessa, joten syyttäjä lukee heidän kuulustelujaan salissa.

Klo 12.32: Oikeus pitää nyt tunnin lounastauon. Iltapäivällä salissa kuullaan todistajia.

Hätäkeskukseen soittaneet kertoivat uhrin olleen todella huonossa kunnossa

Klo 12.28: Oikeudessa kuunnellaan nyt hätäkeskustallenteet. Sivullinen soitti apua paikalle, ja puhelun aikana poliisipartio saapui jo paikalle.

Soittajan mukaan uhri makasi maassa "todella huonossa kunnossa".

– Häntä on puukotettu ainakin vatsaan. Hän on vielä hereillä, mutta näyttää pahalta, mies kuvaili.

Toinen hätäkeskukseen soittanut kertoi, että risteyksessä oli meneillään pahannäköinen tappelu.

– Joku makaa siellä jo maassa, soittaja sanoi.

Apua paikalle saatiin nopeasti. Uhri kuoli kuitenkin nopeasti vammoihin sairaalassa.

Muutama todistaja näki tapahtumat 

Klo 11.27: Oikeudenkäynti jatkuu nyt julkisena. Salissa käydään läpi kirjallisia todisteita. Syyttäjä esittelee valokuvia Helsingin rautatieaseman aulasta lokakuun 30. päivän illalta, jossa syytetyt ovat muiden nuorten seurassa.

Syyttäjä käy myös läpi valokuvia tapahtumapaikalta Helsingin Vallilasta ja näyttää ilmakuvia, mistä käy ilmi tapahtuma-alue. Muutama todistaja on nähnyt tapahtumat kauempaa.

Uhrin omaisten avustajan mukaan teon sinnikkyyttä osoittaa se, että uhri pääsi jo pakenemaan tekijöiden luota nelikaistaisen tien yli, mutta tekijät silti jatkoivat puukotusta ja lyömistä, kun tavoittivat uhrin.

Pääsyytetyn avustajan mukaan uhri ei kuitenkaan päässyt pakenemaan kovin kauas ja tekijöiden tarkoitus ei ollut tappaa uhria.

Klo 10.45: Oikeudessa käydään nyt suljetuin ovin läpi salassa pidettävät kijalliset todisteet. 

Istuntoa seuraamassa on iso joukko pääsyytetyn 16-vuotiaan pojan omaisia ja perheenjäseniä sekä 19-vuotiaan uhrin äiti ja muita läheisiä.

Syytetyt eivät tunteneet toisiaankaan kunnolla

Klo 10.26: Jutussa syytettynä olevat 16-vuotiaat pojat eivät tunteneet entuudestaan hyvin toisiaan. He tapasivat tekoiltana kolmannen kerran ja tiesivät toisensa nimeltä.

– He olivat puolituttuja, mutta heillä ei ollut edes toistensa yhteystietoja. Heidän kohtaamisensa tuona iltana oli aika sattumanvaraista, pääsyytetyn asianajaja Juha-Pekka Hippi kuvaili.

Hipin mukaan hänen päämiehensä oli kiinnioton jälkeen hyvin sekaisin, koska hän oli syönyt toisen pojan kanssa uhriltaan saamat lääkkeet.

Kun hän tokeni lääketokkurasta, hän myönsi tekonsa.

14-vuotias vältti vain täpärästi rikosvastuunsa

Klo 10.25: Teossa mukana ollut 14-vuotias epäilty vältti vain täpärästi rikosoikeudellisen vastuunsa jutussa, sillä hän täytti kolme päivää henkirikoksen jälkeen 15 vuotta. Tuolloin hän olisi ollut rikosoikeudellisessa vastuussa.

Pojat halusivat ryöstää huumeita

Klo 10.16: Syyttäjän mukaan kaksi 16-vuotiasta ja yksi 14-vuotias poikaa viettivät iltaa lokakuun 30. päivä Helsingin rautatieasemalla. Illan aikana jutun pääsyytetty, eli 16-vuotias poika kävi ostamassa Clas Ohlsonilta teräaseen.

Syyttäjän mukaan tekijät olivat suunnitelleet huumeiden ryöstämistä. Illan aikana pääsyytetty sopi Wickr-sovelluksen kautta tapaamisen 19-vuotiaan miehen kanssa, jotta tämä myisi heille huumeita.

Tapaaminen sovittiin Vallilaan Alepan edustalle aamuyöllä yhdeltä.

Kolme poikaa ja kaksi tyttöä menivät paikalle. Syyttäjän mukaan väkivalta uhria kohtaan alkoi melkein heti paikan päällä.

– Kaikki kolme tekijää löivät ja potkivat uhria. Uhri pääsi seisomaan, jolloin 16-vuotias pääsyytetty löi ensimmäisen kerran häntä puukolla kylkeen ja niskaan, aluesyyttäjä Rebecka Frände-Wilkman kertoi.

Uhri yritti pakoon ja pääsi Mäkelänkadun yli, missä tekijät saivat hänet kiinni. Siellä pääsyytetty puukotti häntä useita kertoja keskivartalon alueelle. Tekijät yrittivät myös saada uhrin maahan.

Uhri yritti päästä pakoon, mutta toinen 16-vuotias syytetty sai tämän laukun remmistä kiinni ja esti uhrin pakenemisen. Tässä vaiheessa pääsyytetty löi taas uhria useita kertoja puukolla.

14-vuotias yritti saada laukkua uhrilta, kun syytetyt 16-vuotiaat pojat pitivät uhria kiinni. Samaan aikaan pääsyytetty edelleen puukotti uhria.

Uhri kaatui maahan, missä häntä edelleen puukotettiin. Syyttäjän mukaan kaikki tekijät potkivat tässä vaiheessa uhria ainakin päähän.

Tekijät saivat uhrilta tämän laukun, jonka jälkeen he pakenivat paikalta.

He piiloutuivat Päijänteentiellä sijaitsevan talon katolle ja olivat siellä yön. Ennen piiloutumista he hävittivät teräaseen. He jättivät myös uhrin laukun ja omaisuuden talon sisäpihan roskikseen.

Uhri vietiin tekopaikalta sairaalaan, missä hän kuoli vammoihinsa puoli kolmelta yöllä.

Toinen syytetty kiistää tapon

Klo 10.01: Toinen 16-vuotias syytetty myöntää törkeän ryöstön, mutta hän kiistää tapon. Hän ei ole ollut tekijäkumppani tapossa.

Hän myöntää olleensa kaatamassa uhrin maahan, ja hän myöntää, että kaatamisen jälkeen uhria on lyöty ja potkittu. Hän myöntää olleensa mukana viemässä laukkua uhrilta.

Pojan mukaan pääsyytetty löi uhria puukolla.

Ryöstö meni liian pitkälle

Klo 9.47 Jutun pääsyytetty, 16-vuotias poika myöntää sekä törkeän ryöstön että tapon. Asianajaja Juha-Pekka Hipin mukaan teossa ei ollut tarkoitus tappaa, vaan kyse oli "yli menneestä ryöstöstä".

– Tappo tapahtui, koska törkeä ryöstö meni liian pitkälle. Päämieheni on käyttänyt puukkoa, mutta hän ei oman muistikuvansa mukaan ole potkinut uhria. Teko myönnetään silti.

Hipin mukaan poika myöntää, että uhria lyötiin puukolla ainakin 20 kertaa.

19-vuotiaan uhrin vanhemmat ja läheiset vaativat syytetyiltä tuhansien eurojen korvauksia. Pääosin syytetty myöntää ne. Uhri asui äitinsä kanssa, joten puolustuksen mukaan äidin korvauksen on oltava suurempi kuin isän.

Uhri pääsi jo kertaalleen karkuun

Klo 9.38 Syyttäjä vaatii kahdelle 16-vuotiaalle pojalle rangaistusta nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä ryöstöstä ja taposta.

Syyttäjän mukaan pojat anastivat 19-vuotiaalta uhrilta omaisuutta ja puukottivat tätä tämän jälkeen. Pojat saivat vietyä uhrilta tämän laukun, jonka sisällä oli ainakin uhrin passi ja avaimet.

Syyttäjän mukaan 19-vuotias oli sopinut tapaamisen yhden pojan kanssa Vallilan Alepan edustalle, mutta paikalle tulikin kolme poikaa ja kaksi tyttöä.

Toinen 16-vuotiaista syytetyistä meni ensimmäisenä 19-vuotiaan luo. Pian jutun pääsyytetty, 16-vuotias poika tuli 19-vuotiaan luo teräaseen kanssa.

Uhria lyötiin puukolla kylkeen useita kertoja ja ainakin kerran niskan alueelle.

Uhri pääsi pakenemaan Vallilan Alepan edustalta Mäkelänkadun yli, mutta tekijät tulivat perässä. Kadun toisella puolella uhria lyötiin, potkittiin ja puukotettiin.

Syyttäjän mukaan uhria puukotettiin ainakin 20 kertaa. Nuori mies vietiin sairaalaan, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa puoli kolmelta yöllä, eli vain vajaat pari tuntia teon jälkeen.

"Ei ole yleisöltä salattavaa"

Klo 9.26: Oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa alkoi myöhässä, koska Länsiväylällä oli tapahtunut liikenneonnettomuus, ja sekä tuomari että toisen pojan avustaja olivat onnettomuuden takia myöhässä. 

Nyt istunto on alkanut ja se on julkinen.

Klo 8.59: Asianajaja Juha-Pekka Hipin mukaan oikeudenkäynti tulee todennäköisesti olemaan osittain julkinen.

– Päädyimme siihen, että me emme sitä salaa. Tällä on yhteiskunnallista merkitystä ja kun päämies on tämän myöntänyt, niin häneltä ei suurelta yleisöltä ole peitettävää tässä. Hän kantaa vastuunsa sillä tavalla kun hän voi kantaa ja on todella pahoillaan omaisille tästä tapahtuneesta.

Hipin mukaan tulisi pohtia, miten nuoriin saadaan sellainen ote, että tällaisia tapahtumia ei tapahtuisi tulevaisuudessa.

Pääsyytetty myöntää tekonsa

Klo 8.53: Pääsyytetty 16-vuotias poika tulee myöntämään tänään tekonsa. Asiasta kertoo MTV Uutisille hänen asianajajansa Juha-Pekka Hippi.  

Hippi kertoo välillä miettineensä, onko poika täysin ymmärtänyt, mitä on tapahtunut.

– Lieneekö hän täysin ymmärtänyt, mitä tässä on käynyt.

Hänen mukaansa pojalle täysi eristys vankilassa on ollut erityisen vaikeaa, sillä hän ei ole nähnyt omaisiaan.

Poikaa syytetään myös Tampereella jokunen viikko ennen Vallilan puukotusta tapahtuneesta törkeästä ryöstöstä. Hippi kertoo tapaukseen liittyvän enemmän erilaisia olosuhteita.

Hippi ei sano pojan olevan uhri, mutta hänellä on paljon tekemistä oman elämänsä kanssa, jotta hän saa sen järjestykseen.

Hipin mukaan hänen päämiehensä ja toinen kanssasyytetty sekä teosta niin ikään epäilty 14-vuotias poika eivät erityisemmin tunteneet toisiaan.

Taustalla huumekauppaa

MTV Uutisten tietojen mukaan puukotus liittyy huumekauppaan. Poliisi on kertonut aiemmin, että puukotuksen taustalla ovat laittomat aineet, mutta tutkinnanjohtaja Jukka Larkio ei ole kommentoinut asiaa täsmällisemmin.

Poliisin mukaan kaikki epäillyt, eli kaksi 16-vuotiasta ja yksi 14-vuotias poika, osallistuivat 2001 syntyneen miehen tappoon.

– Epäillään, että he ovat yhdessä tuumin alkaneet potkimaan uhria. Lisäksi häntä on hakattu nyrkeillä ja lyöty lukuisia kertoja teräaseella, Larkio sanoo. 

Oikeudenkäynti turvasalissa

Toista 16-vuotiaista syytetään myös Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä, törkeän ryöstön yrityksestä, kotirauhan rikkomisesta ja muista rikoksista. Näistä teoista syytetään hänen lisäkseen kahta 15-vuotiasta henkilöä.

Oikeudenkäynti pidetään Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa, missä kuvaaminen ei ole lainkaan sallittua.

Katso, mitä poliisi kertoi aiemmin tapauksesta:

2:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja