Valkoselkätikan pesimäalueita kunnostetaan Kesälahdella

Euroopan unioni rahoittaa merkittävällä summalla valkoselkätikan pesimäalueiden kunnostusta. Varat tulevat unionin Luonto Life -rahoista.

Tikkametsien kunnostustyöt ovat parhaillaan käynnissä Kesälahdella Pohjois-Karjalassa. Valkoselkätikkoja arvioidaan pesivän koko maassa vain muutamia kymmeniä pareja.

Yksityismaalle vuosia sitten syntynyt suojelualue on tikkojen valtakuntaa. Luonnon omaa lahopuuta löytyy runsaasti. Tänäkin kesänä on tavattu 5-6 tikkalajia.

EU-tuella tikkametsästä tehdään vieläkin parempi. Tikkametsän kunnostaminen tarkoittaa vanhan kaskikoivikon pelastamista kuusettumiselta. Kuuset ja pihjalat saavat kyytiä, kun metsään hankitaan valoa ja avaruutta.

Työ vaatii biologista lajituntemusta ja monimuotoisuuden ymmärtämistä. Asiaa hoitavat ympäristöhoidon opiskelijat.

Pohjois-Karjalan tikkametsiä kunnostetaan neljän vuoden aikana noin miljoonalla eurolla. Lintuharrastajilta on tullut vihjeitä kohteista.

- Osa näistä kohteista on löytynyt esimerkiksi satelliittikuvista, joista voidaan nähdä missä on vanhaa koivikkoa, ja osa löytyy esimerkiksi sitä kautta, että maanomistajat itse ehdottavat näitä kohteita suojeltaviksi, suunnittelija Harri Kontkanen Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksesta kertoo.

Valkoselkätikan ongelmat johtuvat lehtipuuvaltaisten metsien vähenemisestä. Lahopuuta voidaan keinotekoisesti lisätä, mutta se ei korvaa luonnon omia metsureita.

- Sehän on tyypillistä näissä pökkelöissä että niitä käytetään erittäin monta vuotta hyväksi ja sen takia tavallaan se luonnollisesti syntynyt pökkelö on kaikkein paras. Se ihmisen tappama keinotekoinen pökkelö tuottaa hyvin lyhyen sadon, lehtori Juha Miettinen Pohjois-Karjalan ammattiopistosta kertoo.

EU:n luontorahoista on tullut merkittävä tekijä paikallistalouteen, ne työllistävät ja tuovat tuloja maanomistajille. Monen ympäristönhoitajan palkka tulee jatkossa Brysselin luontovaroista.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat