Mainos

Valkoposkihanhet laiduntavat pääkaupunkiseudulla

Pesivät parit lasketaan viikon päästä. Ympäristökeskus arvioi, että hanhipopulaation kasvuvauhti on hidastumassa.

Valkoposkihanhien laiduntaminen ranta- ja puistonurmikoilla on jo osittain alkanut. Näitä rauhoitettuja hanhia on nähty ruokailemassa niin Helsingissä kuin Espoossakin muun muassa Kaivopuiston ja Tapiolan nurmikoilla. Valkoposkihanhien populaatio lasketaan pääkaupunkiseudulla viikon kuluttua.

Suomen ympäristökeskus, Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto seuraavat valkoposkihanhia laskemalla pesivät parit kesäisin ja syyskannan syksyisin ennen kuin hanhet muuttavat talvehtimisalueilleen.

Pääkaupunkiseudulla pesi viime kesänä 687 valkoposkihanhiparia, joista 497 pesi Helsingissä. Parimäärä kasvoi edellisestä vuodesta 21 prosenttia. Helsingissä valkoposkihanhi pesii tyypillisesti pienillä kalliosaarilla ja luodoilla.

Viime syksynä laskettiin puolestaan pääkaupunkiseudun tunnetuilta ruokailupaikoilta 4533 valkoposkihanhea. Syyskannan koko pieneni 10 prosenttia edellissyksystä. Asiantuntijoiden mukaan tähän vaikutti kuiva kesä ja syksy: valkoposkihanhien ruokailupaikoilta, etenkään rantojen ruohokentiltä ei löytynyt riittävästi tuoretta ruohoa.

Hanhipopulaation kasvuvauhti hidastumassa

Ylitarkastaja Timo Asanti Suomen ympäristökeskuksesta arvioi ennen viikon kuluttua tapahtuvaa laskentaa, ettei valkoposkihanhien tämänvuotinen pesintä ole syystä tai toisesta viime vuosien veroinen.

Sekä pesivän että syksyisen valkoposkihanhikannan vuosittainen kasvuvauhti vuosina 1995-2005 on ollut voimakasta, mutta prosentuaalinen kasvu näyttäisi hidastumisen merkkejä. Kanta kasvanee kuitenkin nopeasti vielä muutamia vuosia.

Kannan kasvaessa uusia hanhikeskittymiä on syntynyt ja syntyy sekä Helsingin itä- että länsipuolelle: Kirkkonummelle sekä Sipoon ja Porvoon saaristoon, rantojen ruohokenttien läheisyyteen. Valkoposkihanhi kun ei pesi mantereella, vaan pienpetoja välttääkseen pääosin luodoilla ja pikkusaarissa.

Hanhet siirtyvät laiduntamaan rantanurmien ulkopuolelle vasta poikueiden saavutettua lentokyvyn elokuun puolivälin tienoilla. Valkoposkihanhien muutto käynnistyy viimeistään ensimmäisissä pakkasissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.