Mainos

Valko-Venäjän oppositio ääneen MM-kiekon avulla

Valko-Venäjän oppositio harkitsee mielenilmausten järjestämistä ensi kevään jääkiekon MM-kisojen aikana.

STT:n haastattelema ihmisoikeusjärjestö Viasnan edustaja ei usko, että kisat enää perutaan. Euroopassa poliitikot ovat vaatineet, että kisat pidettäisiin muualla maan ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Viasna on ollut vuosia lainsuojaton

Ihmisoikeusjärjestö Viasnan toimistossa on hämärää, sillä ikkunat on visusti verhottu. Ovi on tiukasti säpissä. Viime vuoden lopulla Viasna joutui taas Valko-Venäjän viranomaisten maalitauluksi ja häädettiin entisistä tiloistaan. Uusi huoneisto Minskistä löytyi vasta kuukausien päästä, eikä kodittomiksi haluta uudestaan.

Euroopan ihmisoikeusaktivisteille oli suuri pettymys, kun jääkiekon MM-kisat 2014 myönnettiin Valko-Venäjälle. Viasnan varapuheenjohtaja Valjantsin Stefanavitsh ei kuitenkaan usko, että kisat peruttaisiin. Hän on sitä vastoin alkanut pohtia, miten ne voitaisiin kääntää eduksi.

– Valko-Venäjä on silloin polttopisteessä ja paikalla on paljon toimittajia. On tilaisuus käyttää tätä huomiota hyväksi, ettei puhuttaisi vain jääkiekosta. Pohdimme kyllä, miten tilannetta voisi hyödyntää. Hallintohan toki käyttää kisoja pr-temppuna ja propagandaan, Stefanavitsh sanoo.

– Ehkä voisimme jakaa vaikka lehtisiä, joissa on poliittisten vankien kuvia ja teksti "he eivät voi pelata kiekkoa".

Yksi vangeista on Ales Bialiatski, Viasnan varsinainen puheenjohtaja. Hänen kuvansa katsoo valtavasta julisteesta seinältä.

Politiikka ja urheilu sikin sokin

MM-kiekon järjestäjien toimitila sijaitsee yhä uutuudenhohtavassa Minskin areenassa, kisojen päänäyttämöllä. Viestintäpäällikkö Arseni Jakovenko on tyytyväinen asioiden etenemiseen. Kansainvälisen jääkiekkoliiton tarkastusryhmän äskettäinen käynti onnistui hyvin.

– Kaikki sujuu aikataulussa, Jakovenko vakuuttaa.

Hän ei ymmärrä eurooppalaisten poliitikkojen esittämiä boikottivaatimuksia ollenkaan.

– Politiikka on politiikkaa ja urheilu on urheilua. Ei urheilupäätöksiä voida tehdä joidenkin ihmisten poliittisten mielipiteiden perusteella. En tiedä, pitävätkö he presidentistämme vai eivät, mutta ei sen pohjalta voi laittaa tavallisia ihmisiä kärsimään.

Valjantsin Stefanavitsh on kuullut saman väitteen aiemminkin.

– Toki osa käyttää sitä argumenttia, että ei pidä sekoittaa politiikkaa ja urheilua - mutta nehän ovat jo sekoittuneet! Varsinkin meillä, kun hallinto käyttää urheilua propagandaan ja presidentti esiintyy isona kiekkofanina, hän kuittaa.

Mainonta jo täydessä vauhdissa

Stefanavitsh kuitenkin myöntää, että asetelma on monimutkainen, sillä monet valkovenäläiset todella pitävät jääkiekosta ja ovat innoissaan tulevista kisoista. Mainoslakanoita roikkuu jo ympäri Minskiä talojen seinissä ja krääsä valtaa kauppoja.

– Oma poikanikin on kysynyt, mennäänkö katsomaan pelejä.

Viasnalle tärkeintä on, että poliittiset vangit saataisiin vapaaksi.

– Miten kisoja muka voidaan pelata maassa, jossa ihmisiä on vankeina poliittisten mielipiteidensä vuoksi? Ei Valko-Venäjä tietenkään ole maailman pahin paikka, mutta asiaa on katsottava eurooppalaisessa kontekstissa. Muualla ihmiset voivat puolustaa oikeuksiaan, täällä eivät.

Maan tunnetuin oppositiojohtaja Vladimir Nekljajev pääsi vastikään kotiarestista, mutta Stefanavitshin mukaan hallinnon ote ei ole löystynyt, päinvastoin.

– Ihmisoikeudet ovat hyvin rajallisia, meno on kuin neuvostoaikaan. Olen kuullut huhuja, että Minskiä alettaisiin puhdistaa ennen kisoja. Ehkä viranomaiset tosiaan ryhtyvät siihen, ja kodittomat ja alkoholistit kyyditetään leireille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.