Valetukiasemien takana useita vaihtoehtoja – "kännykkä on itsessään seurantalaite"

Oslon vakoilutapaus epäselvä 2:03

Suomalaisten tietoturva-asiantuntijoiden mukaan Norjassa paljastuneiden valetukiasemien taustalla saattaa olla vakoilu, mutta myös maan omat viranomaiset.

Aftenposten-lehti paljasti viikonloppuna, että Oslossa parlamentin ja hallitusrakennusten läheisyyteen oli sijoitettu lukuisia matkapuhelinten salakuunteluun soveltuvia tukiasemia. Lehden selvityksissä vakoilulaitteita on havaittu myös yrityskeskittymistä Oslon ydinkeskustan liepeillä.

F-Securen tietoturva-asiantuntijan Antti Tikkasen mukaan laitteiden olemassaolosta ei voi vielä päätellä niiden käyttöä.

– Näillä tiedoilla ei pysty vielä päätellä, oliko kyseessä vakoilu vai maan oma viranomainen, joka halusi seurata mobiililaitteita. Joko siellä on seurattu parlamentaarikkoja, pääministeriä tai sitten on seurattu ihmisiä, jotka ovat olleet pahoissa aikeissa siellä samalla alueella, Tikkanen tiivistää.

– Tällä tekniikalla pystyttäisiin seuraamaan esimerkiksi terroristeja, jolloin kyseessä olisi Norjan viranomaisten harjoittama toiminta.

Tikkasen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa viranomaisten käyttämät valetukiasemat ovat yleisiä. 

– Niitä valmistaa moni kaupallinen operaattori ja harrastelijat pystyvät tekemään niitä melko pienellä budjetilla. 

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Antti Kurittu kertoo, että yksinkertaisen valetukiaseman avulla ei kuitenkaan kovin ihmeellisiä tietoja kalastella.

– Lähtökohtaisesti yksinkertaisilla laitteilla ei pysty kuuntelemaan puheluita eikä lukemaan tekstiviestejä. Niillä voidaan hakea tietoa esimerkiksi siitä, missä puhelin sijaitsee, Kurittu sanoo.

– Monimutkaisten, laajemmilla ominaisuuksilla varustettujen laitteiden hankkiminen voi olla hyvinkin vaikeaa. 

Kurittun mukaan radiolaitteiden häiriötilanteiden ja viestintälaitteiden luottamuksellisuuden valvonta kuuluu Suomessa viestintävirastolle.

– Emme etsi niitä aktiivisesti eikä meille ole tullut ilmoituksia, että niitä Suomessa olisi laajasti käytössä.

Kännykkä seurantalaitteena

F-Securen Tikkanen muistuttaa, että melkein jokaisen taskussa oleva kännykkä on jo itsessään seurantalaite.

– Kyllä se oikeasti tarkoittaa sitä, että aina kun on kännykkä mukana, joku pystyy sitä seuraamaan. Sitä ei kännykästä itse näe, milloin on seurannassa.

Tikkasen mukaan on olemassa laitteita, joilla voidaan puhua turvallisesti.

– Esimerkiksi Cryptophone on laite, jolla voidaan puhua kännykkäverkossa niin, että sen seuraaminen on huomattavasti vaikeampaa. Samalla Cryptophone tarjoaa mahdollisuuden tunnistaa valetukiasemia, Tikkanen kertoo.

Norjassa selvitellään tahoa

Norjan turvallisuuspoliisi PST kertoi tänään aloittavansa tutkinnan Oslon salakuunteluepäilyistä.

Turvallisuuspoliisi selvittää, onko Osloon sijoitetuilla vakoilulaitteilla yhteys vieraan vallan laittomaan tiedusteluun. Kyse olisi rikoslaissa määritellystä toiminnasta valtion turvallisuutta vastaan.

Norjan kansallinen turvallisuusviranomainen NSM kertoo lähettäneensä oman selvityksensä valetukiasemista turvallisuuspoliisille, oikeusministeriölle ja puolustusministeriölle.

– Pidämme todennäköisenä, että Aftenpostenin tiedot ovat todellisia, sanoi NSM:n päällikkö Kjetil Nilsen iltapäivällä julkaistussa tiedotteessa.

Nilsenin mukaan Oslon vakoiluepäilyjä on selvitetty usean päivän ajan teknisen laitteiston ja tutkimusmenetelmien avulla. Tarkempia yksityiskohtia selvityksestä ei aiota paljastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat