Mainos

Vakuutusyhtiöt varautuvat historian kalleimpiin korvauksiin

World Trade Centerin terrori-iskusta on tulossa mitä ilmeisimmin maailman kallein ihmisen aiheuttama vakuutuskatastrofi. Tarkkoja summia ei ole vielä voitu arvioida, koska tuhojen laajuudesta ei ole täyttä selvyyttä.

Maailman toiseksi suurin jälleenvakuuttaja Swiss Re arvioi pelkästään sen osuuden nousevan noin 1,2 miljardiin Sveitsin frangiin. Se on noin 4,7 miljardia markkaa. Korvausten kokonaissumman Swiss Re ennakoi nousevan samaan kuin Länsi-Eurooppa vuonna 1999 koetelleiden talvimyrskyjen. Silloin korvauksia maksettiin noin 14 miljardilla Suomen markalla.

Yhtiön mukaan tässä vaiheessa terrori-iskusta aiheutuva tappio-arvio on vain suuntaa-antava. Lisäksi sveitsiläisvakuuttaja tähdensi, että sen talous on niin hyvässä kunnossa, etteivät korvaukset tule aiheuttamaan sille ongelmia.

Tähän saakka suurimat vakuutuskorvaukset on maksettu Britannian rannikolla tuhoutuneesta Piper Alpha Oil -öljylautan tuhosta 1988. Summa oli tuolloin noin 3 miljardia dollaria (lähes 20 miljardia Suomen markkaa).

Yhdysvaltain suurimman korvaussumman, 775 miljoonaa dollaria Los Angelesin mellakoista 1992, WTC:n tuhoutuminen ylittää kevyesti. Kaksoistornin rakentaminen maksoi vuonna 1972 noin 750 miljoonaa dollaria, mutta rakennuksen arvo on myöhemmin noussut. Rakennusten omistaja, New Yorkin julkisia rakennuksia ja liikennesolmuja hallinnoiva Port Authority, vuokrasi WTC:n heinäkuussa 3,2 miljardilla dollarilla 99 vuodeksi.

World Trade Centerin vuokranneet yhtiöt, Silverstein Properties ja Westfield America eivät ole kertoneet vaateitaan. Lisäksi WTC:n ympärillä olleita rakennuksia ja muuta omaisuutta kuten autoja tuhoutui tai vaurioitui.

Henkivakuutukset hämärän peitossa

Terrori-iskuissa kuolleiden henkivakuutuksista ja loukkaantuneiden tapaturmavakuutuksista ei ole mitään käsitystä, koska uhrien määrä on edelleen hämärän peitossa. Tuhoutuneet neljä lentokonetta nostavat myös vakuutussummaa, mutta omistaja-yhtiöt American Airlines ja United Airlines eivät ole vielä määritelleet kantojaan korvauksiin. Lisäksi vielä ei tiedetä, kuinka moneen vakuutukseen on liitetty terrori-iskuja koskevia ehtoja.

Yleensä vakuutukset kattavat Yhdysvalloissa terrori-iskujen vahingot, mutta viime aikoina on myönnetty myös vakuutuksia, joissa terrori-iskut on rajattu pois.

Yhdysvaltain puolustusministeriön rakennuksesta Pentagonista ei koidu korvauksia vakuutusyhtiöille, sillä rakennusta ei ole vakuutettu. Henkilöille tapahtuneista vahingoista tulee kuitenkin lasku Washingtonistakin.

Korvausvelvollisuus jakautuu laajalle

Epäselvää on myös, miten korvaukset jakautuvat vakuutusyhtiöiden kesken. Vakuutusyhtiöt ovat jakaneet riskejä keskenään ja siirtäneet niitä jälleenvakuutusyhtiöille, joten korvausvelvollisuus leviää joka tapauksessa laajalle.

Maailman suurin jälleenvakuutusyhtiö Munich Re ilmoitti, että korvaukset ovat huomattavia, mutta eivät uhkaa yhtiön taloudellista vakautta. Lopullisen arvion saanti vahingoista voi kestää kauan.

Vakuutusyhtiöiden kurssit putosivat maailmanlaajuisesti tiistaina ja keskiviikkoaamuna. Euroopan pörssien vakuutusindeksi tippui tiistaina 13 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.