Väkivalta raaistunut - uskaltaako julkisilla enää matkustaa?

Helsingin seudun liikenne HSL on lisännyt vartiointia levottomimmissa terminaaleissa Kampissa, Elielinaukiolla ja Rautatientorilla viime keväästä lähtien, mutta silti väkivalta on pysynyt mukana arjessa.

Eilen mies jäi liikkuvan junan alle Helsingin Kannelmäessä – silminnäkijöiden mukaan hänet tönäistiin kiskoille. Myös nuori kehitysvammainen poika pahoinpideltiin eilen metrossa. Tänä syksynä kaksi nuorta miestä istui oikeudessa bussinkuljettajan vakavasta pahoinpitelystä.

HSL:n toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan vartijoiden määrän lisääminen on jonkin verran rauhoittanut tilannetta viikonloppuisin ja iltaisin, jolloin turvallisuusriskit ovat suurimmillaan.

– Ilmoitettujen väkivaltatapausten määrä ei ole lisääntynyt, päinvastoin vähentynyt jonkin verran. Se, mikä on huolestuttavaa, on väkivallan raaistuminen, Rihtniemi sanoo.

Väkivalta kohdistuu sekä toisiin matkustajiin että kuljettajiin ja lipuntarkastajiin. Pahimmillaan väkivalta on Rihtniemen mukaan ennalta arvaamatonta ja silmitöntä, eikä uhrille tällöin juuri jää aikaa reagoida.

Lisäksi muita matkustajia tuupitaan ja lipuntarkastajien ohi rynnitään väkivaltaisesti, kun nämä yrittävät tarkastaa lippuja. Tänä vuonna alkaa kokeilu, jossa järjestyksenvalvojat avustavat lipuntarkastajia metro- ja raitiovaunuliikenteessä.

– Aina kun väkivalta kohdistuu toiseen ihmiseen, sitä on liikaa, Rihtniemi sanoo topakasti.

HSL toivoo, että vartijoiden näkyvyyden lisääminen kasvattaa kynnystä ryhtyä väkivaltaiseksi. Tänään HSL aloitti Matkarauha-kampanjan, jonka on tarkoitus korostaa joukkoliikenteen käyttäjien vastuuta matkan turvallisuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat