Mainos

Matkarauha joukkoliikenteeseen – miten estettäisiin väkivalta?

Tänään julistetaan matkarauha Helsingin joukkoliikenteeseen. Helsingin seudun liikenne –kuntayhtymä (HSL) julistaa tänään vuoden kestävän matkarauhan, jonka tavoitteena on tuoda esille turvallisen joukkoliikenteen tärkeys.

– Haluamme nostaa voimakkaasti esille sen asian, että matkarauha joukkoliikennevälineissä on erittäin tärkeä, kertoo HLS:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Eilen kehitysvammainen poika pahoinpideltiin sairaalakuntoon metrossa Helsingissä. Ilta-Sanomien mukaan episodi sai alkunsa, kun poika huuteli törkeyksiä kanssamatkustajille. Poika myös sylkäisi noin 50-vuotiaan naisen päälle. Tästä kaikesta provosoituneena metrovaunussa ollut mies alkoi hakata poikaa silmittömästi pampulla. Uhri sai haavan päähänsä, eikä tekijää ole vielä saatu kiinni.

Rihtniemen mukaan jokainen väkivallanteko on liikaa – mutta samalla hän muistuttaa, että suurin osa noin miljoonasta päivämatkustajasta käyttäytyy Helsingin joukkoliikennevälineissä hyvin.

– Tällaiset väkivallanteot jopa keskellä päivää kertovat yhteiskunnan muuttumisesta, Rihtniemi sanoo.

Jos bussissa, metrossa tai raitiovaunussa istuessa näet pysäkiltä sisään nousevan sekavasti tai riitaisasti käyttäytyvän henkilön, ei Rihtniemen neuvojen mukaan kannata mennä väliin rauhoittelemaan tilannetta.

– Usein sanakin auttaa rauhoittumaan, mutta ei aina, ja tilanteita on hyvin vaikea arvioida etukäteen.

HSL:n toimitusjohtaja kertoo, että joukkoliikennevälineiden turvallisuutta parannetaan koko ajan. Parhaillaan esimerkiksi busseihin on tulossa hälytysnappi, ja turvakameroiden määrää lisätään myös jatkuvasti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja