Väitöskirja ehdottaa tietokonepeleille ennakkotarkastusta

Jyväskylän yliopistossa tarkastettava väitöskirja suosittelee, että valtion elokuvatarkastamo ryhtyisi tarkastamaan Suomessa myyntiin tulevat tietokonepelit.

Psykologian maisteri Tarja Salokosken mukaan tietokonepeleille asetetaan ikäsuosituksia, mutta peleillä ei ole varsinaista ennakkotarkastusta. Maahantuojat ja tuottajat asettavat itse peleille ikäsuosituksia. Yleensä elokuvatarkastamo hyväksyy suositukset sellaisenaan. Suositusportaita ovat 3, 7, 11 ja 15 vuotta. Vain K18-leimalla merkityt pelit ovat ehdottomasti kiellettyjä lapsilta. Salokoski ehdottaakin väitöskirjassaan, että valtion elokuvatarkastamo tekisi peleihin ennakkotarkastukset.

Väitöskirjan mukaan lastenkin peleissä esiintyy väkivaltaa ja nykyisin myös erotiikkaa ja seksiä. Väitöskirjan perusaineisto koski vuosia 1999-2001. Sen jälkeen seksi on lisääntynyt peleissä. Esimerkiksi muutamat tyttöjen suosimat pelisarjat sisältävät sosiaalisia elementtejä ja virtuaalista arkielämää - lapsen hankinta edellyttää raskaaksi hankkiutumista. Eräissä poikien suosikeissa voidaan muodostaa haaremi tai harjoittaa prostituutiota.

Tarja Salokosken väitöskirja tarkastetaan lauantaina Jyväskylän yliopistossa. Tutkimus käsittelee tietokonepelien sisältöä ja pelaamisen riskejä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat