Mainos

Väitös: Vaatteiden halpatuonti myös kallista

Vaatevähittäiskaupan kannattavuus ei ole parantunut, vaikka hankintoja tehdään jatkuvasti enemmän halvan kustannustason maista Kiinaa ja Indonesiaa myöten.

Diplomi-insinööri Heikki Mattilan tuoreen väitöskirjan mukaan vaatteiden hankinta kotimaiselta teollisuudelta olisi vähittäiskaupalle halpatuontia kannattavampaa.

Halpatuonnissa toimitusajat muodostuvat jo etäisyyksien vuoksi pitkiksi, ja tilaus pitää tehdä ennusteen perusteella yli puoli vuotta ennen myyntikauden alkua. Ennustevirhe kasvaa suhteessa toimitusajan pituuteen. Keskimäärin neljännes hankitusta tavaramäärästä ei mene normaaliin hintaan kaupaksi.

Mattilan tutkimuksessa osoitetaan, että toimittaessa yhteistyössä kotimaisten valmistajapartnereiden kanssa vaatteet voidaan hankkia kysynnän mukaisesti. Tällöin pääoman kiertonopeus kasvaa ja vähittäiskaupan tulos paranee huolimatta korkeammasta hankintahinnasta.

Nopean toiminnan mallit ovat Euroopan vaatealalla hyvin harvinaisia. Sen sijaan niiden osuus on kasvussa Yhdysvalloissa, jossa Mattilan mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työpaikkojen kato ei ole ollut läheskään yhtä dramaattista kuin Euroopassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana EU:n TEVA-teollisuudesta on kadonnut miljoona työpaikkaa.

Diplomi-insinööri Heikki Mattilan väitöskirja vaatevähittäiskaupan kannattavuudesta tarkastetaan Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa tänään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.