Mainos

Vähittäiskauppa: Pullonpalautus-pooli purettava

Vähittäiskauppa haluaa panimoiden palautuspullopoolin purettavaksi. Lakiin perustumaton pullopooli on päivittäistavarakauppiaiden mielestä korvattava ympäristöllisesti tehokkailla ja kilpailullisesti avoimilla järjestelmillä.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksen toimitusjohtajan Osmo Laineen mukaan pullopoolin ensisijainen tarkoitus on suojata kotimaisia panimoita kotimaiselta ja ulkomaiselta kilpailulta. Carlsberg Breweries -kaupoista Kilpailuvirastolle antamassaan lausunnossa päivittäistavarakauppiaat pitävät palautuspullojärjestelmän kilpailua estäviä vaikutuksia tärkeämpänä ongelmana kuin mahdollisen yrityskaupan seurauksia.

Panimoiden pullopoolimonopolin purkamisen lisäksi kauppa haluaa Laineen mukaan pullot ja tölkit kilpailullisesti samaan asemaan. Todellinen syy tölkin ja sen lisäveron alentamisen vastustamiseen on kotimaisen ja tuontikaupan estäminen, sanoi Laine. Laineen mukaan Ruotsin palautuspullojärjestelmä sopii hyvin esimerkiksi Suomelle. Ruotsissa järjestelmä on avoin kaikille halukkaille yrittäjille ja palautusaste on hyvin korkea siitä huolimatta, että pantillisen juomatölkin osuus juomakaupoista on yli puolet.

-Ruotsissa on tölkin vapaan kilpailuaseman kautta 40 pienpanimolle syntynyt merkittävä asema ja suosio olutmarkkinoilla, laine sanoi. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ja Suomen Pienpanimoliiton sopimus mahdollisuudesta liittyä uudelleen täytettävien olutpullojen palautusjärjestelmään ei Laineen mielestä anna edelleenkään pienpanimoille käytännön edellytyksiä kaupalliseen toimintaan saatikka kilpailuun suurten panimoiden kanssa.

-Tämän estää viime kädessä sopimukseen sisältyvä kielto luovuttaa kiertopulloja päivittäistavarakaupan jakelujärjestelmiin, sanoi Laine. Laineen mielestä Panimoliiton tarkoituksena onkin ensi sijassa vaikuttaa eduskunnassa olevan hallituksen virvoitusjuomaverolain muutosesityksen käsittelyyn. Toteutuessaan se antaisi pienille tavarantoimittajille panimoita haittaavia kilpailumahdollisuuksia juomamarkkinoilla, katsoi Laine.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.