Vaatekaapin peruspilarit – nämä vaatteet joka nainen tarvitsee

Mitä vaatteita jokaisen naisen vaatekaapista tulisi löytyä. Tyyliasiantuntija Leena Sarvi neuvoo alkuun.

Kaikki lähtee alusvaatteista. Sarven mukaan alusvaatelaatikosta tulee löytyä sekä mustaa että ihonväristä, aina sen mukaan mitä niiden päälle pukee. Lisäksi Sarvi kehottaa panostamaan laadukkaisiin sukkiin ja sukkahousuihin, ne eivät hajoa heti vaan maksavat itsensä takaisin.

– Jos haluaa säväyttää, voi pukea eriväriset tai kuosiset sukkahousut, jos pukeutuminen muuten on neutraalia. Mutta jos ei halua korostaa sääriään, kannattaa pysytellä mattamustassa.

Housu- ja hameihmiset

Housuihmisten kannattaa panostaa hyvin istuvaan housupukuun. Sarven mukaan tässäkään ei kannata säästellä vaan panostaa.

– Kun vaatteet istuvat hyvin, se tuo varmuuden tunnetta. Kannattaa siis satsata ompelupalveluun, lyhentää tai kaventaa. Itse tulisi pitää huolta siitä, että mahtuu pukuun vuosienkin päästä.

Jos musta ei ole oma väri, harmaa ja tummansininen ovat hyviä vaihtoehtoja.

Vaihtoehto housuille on kotelomekko. Jokainen tietää käsitteen pikkumusta, smart but casuall, mutta sen ei tarvitse olla musta, vartalonmyötäinen ja villasekoitetta. Sarven mukaan väri, malli ja materiaali voivat olla mitä tahansa, kunhan se on itselle sellainen, että sen voi koska tahansa ja mihin tahansa tilaisuuteen pukea ylle.

– Jos ei ole hameihminen, pikkumustan voi korvata juhliin myös housupuvulla ja asusteilla.

Neule ja valkoinen kauluspaita

Neuleisiin Sarvi kehottaa myös panostamaan, laadukkaat twinsetit eivät vanhene.

– Vaikka akryyli on halpaa, silkkisekoitteisiin ja casmiriin kannattaa satsata. Akryyli menee nopeasti huonoksi. Lisäksi keinokuituvaatteisiin pinttyy epämiellyttävät hajut helposti.

Moni mieltää valkoisen kauluspaidan tylsäksi vaatteeksi, mutta se on Sarven mielestä helppo kasvojen kohotus.

– Valkoinen tuo kasvoille väriä ja valoa jos esimerkiksi yö on tullut nukuttua huonosti. Musta taas vie kasvoilta väriä.

Valkoinen on ikisiisti ja käy myös juhlaan.

Myös musta, valkoinen ja beige t-paita tulisi kaapissa olla.

Ulkotakki antaa sinusta ensivaikutelman

Ulkotakkia Sarvi pitää käyntikorttina, se päällä sinut nähdään ensin kun tulet johonkin.

– Hyvin istuva laadukas takki on monivuotinen investointi. Alle tulee mahtua hyvin vaatteita, joten koko saa olla normaalia isompi.

Sarvi kannustaa naisia muutenkin irrottamaan katseensa vaatteiden kokolapuista. Tärkeintä ei ole koko vaan se miten vaatteet istuvat.

Luottovaatettaja pelastaa monesta pulasta, heitä löytää niin isoissa tavarataloissa kuin pienissä putiikeissa. Ihminen joka tuntee tyylisi ja mitä vaatekaapista jo löytyy, voi aina auttaa.

– Mutta ole rehellinen, jos joku myyjän ehdotus ei tunnu omalta, sano se ääneen.

Asusteita ei voi olla liikaa

Asusteita huivi on loistava. Sarvi kehottaa opettelemaan erilaisia huivien solmimistapoja. Liikaa näkyy hänen mielestään sitä, että huivi jätetään vain roikkumaan.

– Huiveja ei voi olla liikaa. Itse käytän huivia joka päivä. Miesten on myös helppo ostaa huivi tuliaiseksi, koko ei voi mennä väärin.

Asusteita ei muutenkaan voi Sarven mielestä olla liikaa, laukkuja, kenkiä ja aurinkolaseja. Käsilaukun ei tarvitse olla iso, pääasia, että sinne mahtuu viisi tärkeintä asiaa, lompakko, avaimet, puhelin, meikkipussi ja silmälasit. Lisäksi laukussa kannattaa pitää mukana pienempää laukkua minkä voi ottaa mukaan esimerkiksi lounaalle.

Lisäksi jokaiselta tulisi löytyä musta pikkulaukku kuin myös mustat korkokengät.

– Korkokengät koetaan epämiellyttäviksi mutta muutamankin sentti korko vaikuttaa heti, sääret pitenevät. Jokaiselle löytyy oma korkokenkä, jos ei koe niitä omakseen, ei vain ole vielä löytänyt itselleen sopivaa, korkokenkäkouluakin pitävä Sarvi toteaa.

Ajokengiksi Sarvi ei suosittele korkokenkiä, korot menevät pilalle, varsinkin jos niillä on kävelty ulkona loskassa. Ajokengät ja sisäkengät tulisi olla ainakin talvella erikseen.

– Kun kengät ostetaan moneksi vuodeksi, ne kannattaa suojata ja lankata, sen lisäksi pitäisi käyttää suutarin palveluita. Kun korkolaput kuluvat, vaihda ne uusiin. Kun löydät hyvät kengät, osta kahdet kerralla. Kenkien pitää antaa välillä levätä. Nahka kostuu, venyy ja menettää muotonsa päivän aikana, ja ne eivät kuivu yön yli.

Korut esiin korurasiasta

Koruja ei pitäisi säästää vain juhliin ja säilöä niitä muulloin korurasiassa. Sarvi kehottaa ottamaan korut arkikäyttöön.

– Ei niitä kannata säästää pahanpäivän varalle. Korut ovat katseenvangitsijoita.

Klassikot eli helmet, sopivat pikkumustan kaveriksi. Sääntönä on, että jos hiukset ovat auki, niin korvissa on pienet nappikorvakorut, jos hiukset ovat kiinni ,niin korviin laitetaan isot roikkuvat korvakorut.

Kaikista paras asuste Sarven mielestä on kuitenkin hymy ja positiivinen asenne.

– Vaikka olisi kuinka tyylikästä vaatetta päälle, mutta jos suu pielet on alaspäin, se ei pelasta kokonaisuutta. Hymy ja ryhti siis kuntoon.

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat