Vääntö SM-liigan kulisseissa käy kuumana – Jukka Jalosella ja muilla asiantuntijoilla tiukka näkemys: "Palvelisi kaikkia osapuolia"

5:45
Petteri Sihvonen kertoo näkemyksensä: näin SM-liigan sarjajärjestelmä pitäisi uudistaa.

C Moren asiantuntijat antoivat omat näkemyksensä SM-liigan sarjajärjestelmäkeskusteluun. Leijonaluotsi Jukka Jalosen ja entisten huippupelaajien viesti oli yhteneväinen: Liigan on pakko muuttua.

SM-liigan sarjajärjestelmäkeskustelu on syttynyt viime viikkoina uusiin liekkeihin niin julkisesti kuin myös kulisseissakin, kuten MTV Urheilu asiasta aiemmin tänään uutisoi.

Suuri kysymyksiä SM-liigan tulevaisuuden kannalta ovat mahdollinen sarjajärjestelmän uudistus, joukkuemäärän supistaminen, liigakarsintojen palauttaminen sekä potentiaaliltaan suurien pääkaupunkiseudun seurojen Kiekko-Espoon ja Jokerien paluut liigakartalle.

C Moren jääkiekkoasiantuntijat antoivat MTV Urheilulle oman näkemyksensä polttaviin puheenaiheisiin.

Jukka Jalonen

– Mielestäni sarjajärjestelmää pitäisi muuttaa. Aika pitkälti kopioisin Ruotsin systeemiä, joka on hyväksi todettu.

– Liigassa olisi 14 joukkuetta ja Mestiksessä niin ikään 14. Liigan kaksi heikointa joukkuetta pelaisivat paras seitsemästä -sarjan siitä, kumpi putoaa. Vastaavasti Mestiksen kaksi parasta pelaisivat samalla systeemillä siitä, kumpi nousee.

– Eli käytännössä siis Liigasta pitää pudottaa tämän hetken tilanteeseen nähden yksi joukkue, joka täyttäisi tämän hetken tilanteessa (latvialaisen) Zemgalen paikan.

– Kun Jokerit tulee aikanaan mukaan, niin nyky-Mestiksestä pitää pudottaa yksi joukkue. Ei ole realismia, että Liigassa olisi 12 joukkuetta, mutta 14 joukkueen Liiga voisi vaikka toteutuakin.

Pekka Saravo

– Pidemmällä aikavälillä sarjajärjestelmää pitäisi muuttaa. Muutokset ovat vaikeita ja halu tähän täytyy löytyä kaikilta osakkailta, mutta silti avoin sarja palvelisi mielestäni kaikkia osapuolia lopulta parhaiten. Joukkuemäärä voisi olla 14.

– Ihanne olisi avoin sarja, jossa pelattaisiin pudotuspelit nykymallin mukaan. Sijoilla 11–12 olevat joukkueet päättäisivät kautensa runkosarjaan, ja kaksi viimeistä karsisivat Mestiksen kärjen kanssa Liiga-paikasta.

– Mielestäni niin Kiekko-Espoo kuin Jokerit kuuluvat Liigaan ja toisivat lisäarvoa mukanaan. 

Ari Vallin

– Kyllä sarjan voisi avata. Paha ottaa syvemmin kantaa, kun eri järjestelmien haittoja ja hyötyjä ei oikein tiedä. Tärkeintä on se, että rahaa tulisi myös Mestikseen, ettei seuralla ole saman tien lappu luukulla, jos Mestis kutsuu. Olisi syytä olla oikea rahajako tai apuraha putoavalle seuralle.

– Oma ihanteeni olisi 12 joukkuetta Liigassa ja kymmenen joukkuetta Mestiksessä.

– Haluaisin nähdä Kiekko-Espoon ja Jokerit Liigassa edellyttäen, että molemmat joukkueet ovat hyvällä omistusohjalla ja järkevällä bisnesmallilla liikkeellä. Ei niin, että joku porho syöttäisi seuralle rahaa vuodesta toiseen.

Siim Liivik

– Liiga auki ja sama järjestelmä käyttöön kuin Ruotsissa.

– Ihanteeni olisi 12 joukkuetta Liigassa ja karsinnat.

– Pidän Kiekko-Espoon ja Jokerien saapumista todella tärkeänä. Molemmilla on hyvät junnuputket ja vahvat brändit, jotka puhuttelevat ympäri maata. Luonnollisesti saadaan takaisin loppuunmyydyt paikalliskamppailut Helsingin joukkueiden välillä. Espoo tuo siihenkin oman mausteensa.

Janne Pesonen

– Sarja pitäisi avata ja supistaa 14 joukkueeseen. Sijoille 7–10 päätyneet joukkueet pelaisivat niin kutsutut "säälipudotuspelit" ja runkosarjassa 13:nneksi ja 14:nneksi sijoittuneet joutuisivat karsintasarjaan Ruotsin malliin.

– Uskon, että Jokerien ja Kiekko-Espoon mukaantulot vahvistaisivat Liigaa taloudellisesti. Kriteerien täytyy kuitenkin täyttyä, kuten kaikilla muillakin Liiga-seuroilla.

Niklas Bäckström

– Ihannetilanteessa joukkueita olisi Liigassa 12–14, riippuen Espoon ja Jokerien tilanteesta. Sarja olisi avoin. Pelattaisiin pudotuspelit niin kuin nyt eli kymmenellä joukkueella. Pudotuspelien ulkopuolelle jääneet pelaisivat nousukarsinnat Mestiksen neljän parhaan kanssa. Tämä olisi kaksinkertainen sarja.

– Jokerit ja Kiekko-Espoo kuuluvat ilman muuta Liigaan, jos seurojen asiat ovat vain kunnossa.

Tero Lehterä

– Sarjajärjestelmää olisi syytä muuttaa niin, että parhaat 10–12 joukkuetta olisivat Liigan eliittisarjassa, ja loput 8–10 joukkuetta pelaisivat Liigan alemmassa konferenssissa. Kaksi ylemmän sarjan viimeistä karsisivat keväällä alemman sarjan kahden parhaan kanssa. Jos yläsarja pelattaisiin 12 joukkueella, pudotuspelit pelattaisiin "säälien" kanssa nykyiseen tapaan. Jos yläsarja olisi taas kymmenen joukkueen vahvuinen, pudotuspelit pelattaisiin perinteisesti kahdeksan joukkueen paras seitsemästä -systeemillä.

– Kiekko-Espoon ja Jokerien paluut Liigaan ovat sarjalle erittäin tärkeitä. Kyseessä onpopulaation ja juniorituotannon kannalta niin merkittäviä seuroja, että se edesauttaisi koko Suomi-kiekon kehitystä niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin. 

Miten SM-liigaa pitäisi uudistaa? Vastaa kyselyyn alla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja