Uutuuskirja paljastaa Jörn Donnerin ja Kekkosen kohtaamisen Armi Ratian juhlassa: “Minä määrään täällä, kuka on neuvostovastainen”

4:47
Jörn Donnerin värikäs elämä.

Kirjailija Kai Ekholmin kirjoittama Jörn Donner, kuinka te kehtaatte (Docendo, 2020) kertoo, miten Jörn Donner ja presidentti Urho Kekkonen kohtasivat myös epävirallisesti. 

Vuoden alussa pitkäaikaiseen sairauteen menehtynyt kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner ei kuulunut presidentti Urho Kekkosen lähipiiriin.  

Kirjassa kerrotaan, miten Donneria pidettiin porvarillisena ja “tuuliviirinä” persoonana. Hänet kuitenkin kutsuttiin Linnan juhliin useita kertoja elämänsä aikana. Kaksikko tapasi toisensa myös Marimekon perustaja Armi Ratian järjestämissä juhlissa. 

– Oli jotkut Armi Ratian ryyppäjäiset Kaivopuistossa. UKK oli juonut aika paljon. Siinä oli yksi tuoli hänen vieressään vapaana ja UKK vinkkasi: ’Tule tänne istumaan’, kirjassa kerrotaan. 

Samoissa juhlissa ollut entinen ulkoministeri Keijo Korhonen oli ihmetellyt, miten presidentti voi istua neuvostovastaisen ihmisen seurassa. 

– Minä määrään täällä, kuka on neuvostovastainen, Kekkosen kerrotaan vastanneen. 

Kekkosen arvostelijana tunnettu 

Kirjailija Kai Ekholm kirjoittaa uutuuskirjassaan Donnerin sanoneen vuonna 2006, että Kekkosen presidenttikautena 1956-1982 Suomi oli umpikorruptoitunut maa. 

– Mutta se oli tätä ystävyyskorruptiota, ei siinä nyt miljardeista ollut kysymys, mutta korruptiota esiintyi ystävyyden tai jonkun muun nimissä. Kyllähän tää yhteiskunta on sen jälkeen muuttunut radikaalisti parempaan, kirjassa siteerataan Donneria. 

Donnerin mielestä Kekkosen aikana poliittinen ohjaus oli suorasukaista ja ohjailevaa. Entiseen presidenttiin kohdistettu kritiikki jatkui Donnerin uran loppuun asti.  

–  Kun ihmisen ura tai elämä on riippuvainen, mitä mieltä UKK on, niin silloinhan se vaarantaa tietysti sananvapautta, kirjassa kerrotaan Donnerin pohdintoja vuodelta 2016. 

Kai Ekholmin Jörn Donner, kuinka te kehtaatte –kirja (Docendo) julkaistaan keskiviikkona 15. huhtikuuta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja