Uutispäällikön kommentti: Cha Cha Cha hurmasi jo koko Euroopan, mutta Euroviisut voittaakseen Käärijän on skarpattava yhdessä asiassa

Onko syytä olla huolissaan? Käärijän laulu ei vakuuttanut Euroviisujen semifinaalissa 18:12
Onko syytä olla huolissaan? Käärijän laulu ei vakuuttanut Euroviisujen semifinaalissa

Suomalaisetko muka vaatimattomia maailmalla? Jere Pöyhönen, eli tuttavallisemmin Käärijä, on räjäyttänyt tämän Suomi-kuvan – kenties pysyvästi. Fanit ja viisukansa ovat täysin hurmiossa, mutta viisuvoittoon se antaa vasta puolet eväistä, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten uutispäällikkö Jukka Auramies.

Hypetys Käärijän ympärillä on ollut ennenkokematonta. Käärijä ei meinannut päästä pois viisujen avajaiskulkueesta, sillä kaikki halusivat ottaa hänen kanssaan kuvan tai vaihtaa pari sanaa. Suomessa Cha Cha Chata soitetaan jopa päiväkodeissa laulun alkoholiviittauksista huolimatta. Oma lapseni ei enää toivo Munamiehen Pomppufiilistä, vaan nyt kotona soi repeatilla Käärijä. Cha cha cha -rytmi kuuluu katukuvassa, kauppojen hyllyjen väleissä ja myös eri meemeissä. 

Jos twiitti ei näy, katso se tästä.

Enkä ihan heti muista, että toinen viisuesiintyjä olisi tehnyt coveria kilpailijansa laulusta. Nyt Saksan ”Lordi”, Lord of the Lost rykäisi oman Cha Cha Chansa – version – jota varmasti moni odotti Suomen varsinaisen esityksen tyyliksi.

Tästä maineesta saamme toki kiittää Lordia, joka sekään ei kyennyt nostattamaan samanlaista ilmiötä ympärilleen – ainakaan ennen viisuja. On toki hyvä muistaa, että vuonna 2006 sosiaalinen media oli vasta potkuasuiässä. Viisusuosikkeja on vedonlyöntitilastoissa toki Suomella ollut ennenkin CatCatista ja Laura Voutilaisesta (eivät menestyneet) lähtien, mutta nyt tuntuu, että koko kansa seisoo vihreän boleromiehemme takana – niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Katso myös: Viikko viisufinaaliin – haastattelussa Mr. Lordi ja Loreen

Viikko euroviisufinaaliin - haastattelussa Mr. Lordi & Loreen 10:06

Mutta pitää myös laulaa ja vieläpä vireessä

Mutta tavataanko torilla äitienpäivän vastaisena yönä? Se on täysin mahdollista, mutta siihen vaaditaan finaalissa (jonne Suomi menee toki heittämällä) Käärijältä täydellistä suoritusta. Ja korostan, nimenomaan Käärijältä, sillä lavashow ja puitteet ovat Suomen esityksessä kaikin puolin kohdallaan.

Kylmä totuus nimittäin on, että fanit voivat antaa vain puolet kaikista äänistä, lopuista päättävät eri maiden viisuraadit. Ja raadeille on perinteisesti ollut tärkeää esiintyjän laulusuoritus, vaikka Euroviisut onkin jo vuosikymmeniä ollut paljon muutakin kuin Laulukilpailu.

Jere Pöyhösen ääni ei riitä Oopperan lavalle, eikä sen täydykään, mutta äänen pitää silti jaksaa kantaa ja pysyä vireessä 200 miljoonan tv-katsojan edessä. Sillä lapseni rakastamalla suoratoistopalvelujen Cha cha cha -versiolla Käärijän laulua avustaa autotune sekä kaikin puolin onnistunut miksaus. Kyllä se saa tällaisen keski-ikäisenkin herran tanssijalan vipattamaan.

Mutta jo UMK-finaalissa saattoi kuulla, että kappaleen huipentava ”Nyt lähden tanssimaan” -jollotus jää kovin vaisuksi. Sama on toistunut Liverpoolin harjoituksissa kuultavissa versioissa, joista on kuulunut myös viestejä miksausongelmista.

Katso myös: Käärijä tunteikkaana UMK-voiton jälkeen: "Lähdetään voittamaan Euroviisut"

Käärijä tunteikkaana UMK-voiton jälkeen: "Lähdetään voittamaan Euroviisut" 1:09

Euforiassa olevaa suurta yleisöä se ei haittaa, mutta raadit voivat nähdä tilanteen toisin, jos lauluosuus on esimerkiksi selkeän epävireistä. Loreenin Tattoo-kappale voi sekin olla viisuissa vaisumpi kuin Melodifestivalenin finaalissa, mutta 11 vuoden takaisen viisuvoittajan ääni kantaa läpi savusumushown.

Raati arvostanee myös Ranskan Evidemment-kappaleen ja sen esittäjän La Zarran lauluäänen tyyliä. Norja Alessandra Melen Queen of Kings erottuu myös mahtipontisuudellaan. Myös Israel on noussut haastajien joukkoon, vaikka hekään eivät selkeästi halua korostaa Noa Kirelin Unicorn-kappaleen lauluosuuksia. Kun jokainen artisti sai valita Liverpoolin 1. harjoitusversiostaan 30 sekunnin pätkän YouTube-koosteeseen, Israel valitsi 30 sekuntia notkean Noan ja taustatanssijoiden tanssia.

Torille jo raatipisteiden jälkeen?

Eri maiden raadeilla riittää siis, mistä valita. Loreen on raatien suosikki, Käärijä tuskin kolmen joukossa. Faneilta tarvitaan siis vähintään samansuuruinen äänivyöry kuin UMK-finaalissa, jotta Käärijä nousee voittoon.

Lordin vuonna 2006 pistejärjestelmä oli toki toinen, mutta silloin lähes poikkeuksetta Suomen ”erinomaiset hirviöt” saivat raadeilta hehkutusta ja 12 pistettä. Nytkin raadit ovat Käärijän osalta kaikkein ratkaisevimmassa asemassa.

Jos raatien äänien jälkeen Käärijällä on alle 50 pisteen ero kärkeen, kannattaa alkaa suunnata torille. Mutta sijoitus kolmenkin joukkoon on historiallinen, se kannattaa muistaa. Tänä vuonna suomalaiset voivat juhlia viisuja erityisellä ylpeydellä.

Katso myös:

Euroviisujen voittajasuosikki on ylpeä vantaalainen Jere – Käärijä kertoi MTV:lle, onko kansainvälinen huomio saanut puntit tutisemaan 4:51
Euroviisujen voittajasuosikki on ylpeä vantaalainen Jere – Käärijä kertoi maaliskuussa MTV:lle, onko kansainvälinen huomio saanut puntit tutisemaan

Jutusta korjattu kirjoitusvirhe ingressistä ja päivitetty jutun päävideota semifinaalisuorituksen jälkianalyysillä 10.5. klo 16.08.

Lue myös:

    Uusimmat