Suomi unohti miellyttämisen tarpeen Euroviisuissa ja osui kultasuoneen – Käärijän suosio on viisuasiantuntijan mukaan täysin ennenkuulumatonta

Käärijä villitsi Tampereella – Liigan pudotuspelit cha chattiin käyntiin 2:57
Käärijä villitsi Tampereella – Liigan pudotuspelit lähtivät käyntiin Cha cha chan tahtiin

Riittääkö Suomen revittelevä esitys kaatamaan Euroviisujen suurimman ennakkosuosikin Ruotsin?

Suomen euroviisuedustajan ympärillä ei ole koskaan ollut samanlaista kansainvälistä ennakkosuosiota ja innostusta kuin Käärijän kohdalla tänä vuonna. Tämän vaikutelman vahvistaa euroviisuasiantuntija Anna Muurinen, joka on ollut viisufani 1980-luvulta saakka.

– Tämä on ihan käsittämätöntä, mitä tässä on tapahtunut,  Muurinen sanoo STT:lle.

– Aika moni nyt sanoo, että no, ainahan sitä Suomea hehkutetaan, mutta ei kyllä hehkuteta!

Cha cha cha -kappale ja Käärijän valloittava artistipersoona rallienglanteineen ovat villinneet faneja niin sosiaalisessa mediassa kuin viisujen ennakkobileissä ympäri Eurooppaa. Faniäänestyksissä Käärijä on vienyt kärkisijoja tai tullut heti Ruotsin Loreenin taakse toiseksi.

– Käärijä on jo nyt niin rakastettu hahmo, että hän voisi halutessaan viettää loppuikänsä esiintyen euroviisuyleisölle, Muurinen uskoo.

Suomalaisedustajista myös Lordi kiinnosti aikanaan etukäteen myös ulkomailla, mutta suhtautuminen oli Muurisen mukaan kaksijakoisempaa.

– Euroviisut oli silloin vielä tosi toisenlainen tapahtuma. Se oli paljon puhtaammin iskelmälaulukilpailu.

Euroviisut käynnistyvät toden teolla tiistaina ensimmäisessä semifinaalissa, jossa Suomen pääsyä jatkoon pidetään läpihuutojuttuna. Toinen semifinaali kisataan torstaina ja finaali lauantaina.

"Kaikki katsovat suu auki, mitä tapahtuu"

Suomalaiseksi euroviisuksi Cha cha cha on Muurisen mielestä epätyypillinen.

– Aika usein olemme Euroviisuissa lähteneet miellyttämään muita.

Muurinen muistelee 1990-lukua, jolloin mietittiin ääkkösiä ja öökkösiä myöten, millaisia sanoja kappaleisiin voi laittaa, että ulkomaalaisten olisi helppoa omaksua ne.

Nyt tällaiset mietteet näyttävät unohtuneen, ja suomalaiset äänestivät viisuihin suomenkielisen, varmasti muista erottuvan kappaleen. Muurisesta omaehtoinen esitys on riemastuttava.

Hän pitää Euroviisuissa olennaisena sitä, että esitys osuu jollain tavalla ajan hermoon, ja siinä Käärijä vaikuttaa onnistuneen.

– Kun Italia voitti koronakauheuksien jälkeen, se raju rokkibiisi Zitti e Buoni oli hyvin vapauttava. Siinä purettiin aggressiota, jota se kaikki oli aiheuttanut.

Samantyyppistä ilmiötä hän näkee myös Cha cha chassa aikana, jolloin Eurooppa seuraa Ukrainassa käytävää sotaa.

– Käärijän hassuttelu tarjoaa vapautuksen kolmeksi minuutiksi, kun kaikki vaan katsovat suu auki, että mitä siellä lavalla tapahtuu.

Toki kappale on myös rakennettu onnistuneesti niin, että jännite pysyy yllä loppuun asti, Muurinen kuvailee.

– Aika usein Euroviisu on kuultu jo minuutin kohdalla, mutta Cha cha chahan oikeastaan vasta alkaa silloin.

Ikityylikäs Ruotsi

Loreen kertoi mielipiteensä Käärijän euroviisukappaleesta – toimittaja kommentoi, millainen Ruotsin viisuedustaja on 8:21
Loreen kertoi mielipiteensä Käärijän euroviisukappaleesta – toimittaja kommentoi, millainen Ruotsin viisuedustaja on

Suurimpana esteenä Suomen viisuvoiton edellä näyttää olevan – yllätys, yllätys – Ruotsi. Kisan suurin ennakkosuosikki on ollut koko kevään jo kertaalleen viisut voittanut Loreen, jonka kappale Tattoo on taattua ruotsalaistavaraa: tyylipuhdas popkappale, jota tukee yksinkertainen mutta vaikuttava lavaste, jonka katto ja lattia muodostuvat led-näytöistä.

Ruotsi on kuitenkin joutunut tuotannollisista syistä pienentämään lavastettaan viisulavalle.

Suomen lavarakennelma taas on kasvattanut kokoaan Liverpooliin. Esityksessä uutta on ainakin valtava Käärijän siluetti sekä suuri laatikko, josta tanssijat vapautetaan.

Ensimmäisten harjoitusklippien perusteella Suomen esitys vaikuttaa Muurisesta upean energiseltä, Ruotsi puolestaan oli hänelle pieni pettymys – toki harjoitukset ovat vasta harjoituksia.

Vedonlyöntikertoimissa Ruotsi on ollut pitkään kärjessä takanaan Suomi, ja muut edustajat ovat jääneet kauemmas taakse. Virallisten harjoitusten alettua Suomi on kuronut eroa pienemmäksi, mutta Ruotsi on edelleen edellä.

Vedonlyöntitilastot voivat antaa suuntaa lopputuloksesta, mutta Muurinen ei tuijottaisi niitä liikaa.

– Se on kuitenkin eri porukka, joka lyö vetoa ja eri porukka, joka äänestää.

Tasaisessa kisassa pienetkin asiat voivat lopulta ratkaista, hän huomauttaa.

– Se voi olla muutamasta artistin katseesta kiinni, jos onnistuu saamaan hyvän kontaktin televisiokatsojiin. Vedonlyöntitoimistoissa on mahdoton etukäteen tietää, miten itse esitys onnistuu.

Fanimedia Escxtran parin vuoden takaisesta analyysista käy ilmi, että vedonlyöjien veikkaus voittajasta on usein osunut oikeaan, mutta esimerkiksi vuoden 2021 viisut voittanut Italian Måneskin oli muutama viikko ennen kisaa vasta viidentenä kertoimissa.

Viisuissa aiemminkin nähdyt artistit puolestaan tapaavat median mukaan menestyä ennakko-odotuksia huonommin.

Diskoa, flamencoa ja Edgar Allan Poe

Suomen ja Ruotsin välille on muodostunut koko ajan vahvempi kaksintaisteluasetelma, mutta Muurinen uskoo, että kärjen tuntumaan voi nousta vielä muitakin.

Suomea on ennakoitu yleisöäänimagneetiksi, Ruotsia puolestaan juryjen suosikiksi.

– On mahdollisuus, että näiden ohi nousisi joku kolmas, joka saisi vaikka toiseksi eniten ääniä molemmissa äänestyksissä.

Euroviisujen viiden suuren rahoittajamaan eli Britannian, Espanjan, Italian, Saksan ja Ranskan sekä viime vuoden voittajan Ukrainan harjoituksista ei ollut haastatteluhetkellä nähty vielä vilaustakaan.

Muurinen näkee joukossa monta laulua, joilla on mahdollisuus nousta kärjen tuntumaan: Ranskan diskosävyinen veto, Espanjan moderni flamencokappale, miksei myös Italian balladi.

Viisufanien suosikkeihin lukeutuu muun muassa Edgar Allan Poen hengen valtaamasta kirjoittajasta laulava Itävallan duo Teya & Salena. Itävalta ei kuitenkaan ole perinteisesti ollut kovin hyvä rakentamaan lavaesityksiä, Muurinen huomauttaa. Esityspuolella huomiota on herättänyt näyttäviä tanssiliikkeitä esittelevä Israelin Noa Kirel.

Alkuvuodesta suureksi TikTok-hitiksi nousi Norjan Alessandran viikinkikuningatarenergiaa henkivä Queen of Kings.

Muurisella on kovat odotukset myös Ukrainalle, joka tunnetaan kovana viisumaana.

Maa oli viime vuoden ylivoimainen ennakkosuosikki ja vei voiton valtavalla yleisöäänipotilla. Kalush Orchestran vahva ja tunteisiin vetoava kappale Stefania sai epäilemättä myös sympatiaääniä. Niitä voi Muurisen arvion mukaan tulla tälläkin kertaa, mutta viime vuoden kaltaiseen menestykseen hän ei usko.

– Biisi on sen verran vaikea, että se ei välttämättä herätä sitä osaa Euroopasta, joka haluaa bilettää lauantai-iltana.

Ukrainassa edelleen käytävän Venäjän hyökkäyssodan vuoksi Euroviisuja ei voitu järjestää siellä, joten kilpailu pidetään tänä vuonna Britannian Liverpoolissa.

Oma kieli ja kulttuuri esillä

Viisulavalla luvassa on Muurisen mukaan musiikillisesti monipuolinen kattaus, jossa maiden omat kulttuurit pääsevät esille.

– Siellä on rokkia, räppiä, party metallia, flamencoa ja portugalilaista kansanmusiikkia, Muurinen luettelee.

Viisulavalla nähdään tänä vuonna harvinaisen paljon yhtyeitä: bändienergiaan luottavat muun muassa Saksa, Slovenia, Australia, Latvia ja Irlanti.

Vielä suurempi trendi on Muurisen mukaan maan omalla kielellä laulaminen. Tänä vuonna 37 kilpailijasta yhdeksän laulaa kokonaan ja viisi osittain muulla kielellä kuin englanniksi.

Kaksi edellistä viisuvoittajaa ovat vieneet pystin omalla kielellään laulaen, eli omakielisyys todistetusti puree myös äänestäjiin.

– Suomikin on viimein päässyt tästä 1990-luvulla syntyneestä traumastaan ja uskaltaa laulaa suomeksi, ja se on otettu upeasti vastaan, Muurinen sanoo.

Onko Muurisella vielä jotain viimeisiä terveisiä suomalaiskatsojille ennen kuin viisut potkaistaan kunnolla käyntiin?

– Toivon, että kaikki ymmärtävät, että tämä on ihan poikkeuksellinen vuosi. Nyt jos koskaan kannattaa katsoa. Ja mitä ikinä lopputuloksissa tapahtuu, Suomi on voittanut jo, Muurinen sanoo.

– Voidaan olla todella iloisia ja ylpeitä, että meillä on tämmöinen sekoboltsi Vantaalta, joka pistää koko Euroopan sekaisin. Se positiivinen energia mikä hänessä on, on ihan huippukivaa.

Viikko euroviisufinaaliin - haastattelussa Mr. Lordi & Loreen 10:06
Huomenta Suomen haastattelussa nähtiin Mr. Lordi & Loreen.


Lue myös:

    Uusimmat