Uusin TTT-lehti: Epävarmuus syö työtehoa ja lisää terveysongelmia

Kun työntekijät pelkäävät työpaikkojensa puolesta, heiltä kuluu aikaa ja henkistä energiaa tilanteen käsittelemiseen. Se syö työtehoa ja kuormittaa terveyttä.

- Epävarmuudessa elävän työyhteisön ilmapiiri voi kehittyä moneen suuntaan. Työteho heikkenee, ja tunteet ovat pinnassa, sanoo työpsykologi Tiina Saarelma-Thiel uusimmassa Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä.

Epävarmuuteen auttaa tieto.

- Ihmisten pitää saada perusteluja sille, miksi muutoksia tehdään. Esimiesten on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, mitä ja miten he puhuvat", Työterveyslaitoksessa koulutuspäällikkönä työskentelevä Saarelma-Thiel toteaa.

Saarelma-Thiel suosittelee työpaikoille kriisiryhmän perustamista jo ennen kuin päädytään lomautuksiin ja irtisanomisiin. Ryhmään tarvitaan johdon, linjajohdon, henkilöstöhallinnon, työterveyshuollon ja työsuojelun edustajat sekä luottamusmiehet.

Terveysongelmia myös niille, joiden työpaikka säilyy

- Nopeallakin aikataululla koottu kriisiryhmä voi tasoittaa päätösten inhimillisiä vaikutuksia. Jos väkeä on vähennettävä, ryhmä voi miettiä kriteerejä, joiden perusteella vähennykset tehdään. Lisäksi on tärkeää sopia siitä, miten tiedotetaan, miten lähteviä tuetaan ja millaista jälkihoitoa annetaan työpaikkansa säilyttäneille, sanoo Saarelma-Thiel.

Rajuista irtisanomisista koituu terveysongelmia niillekin, jotka pitävät työpaikkansa: sairauspoissaolot lisääntyvät, psyykenlääkkeiden käyttö kasvaa, riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle alle 55-vuotiaana kasvaa, samoin kasvaa riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Selitys löytyy siitä, että tehtävät saattavat muuttua ja työtaakka kasvaa, kun työt jaetaan irtisanomisten jälkeen uudelleen. Takaraivoon jää pelko siitä, onko seuraavalla kerralla itse lähtevien listalla, ja työstressi kasvaa.

- Kielteiset vaikutukset voivat näkyä useiden vuosien ajan henkilöstösupistusten jälkeen, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jussi Vahtera TTT-lehdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat