Uusi verikoe saattaa havaita koronaviruksen vain vuorokauden kuluttua tartunnasta – testiä kehittävät Yhdysvaltain armeijan tutkijat: "Voi merkitä läpimurtoa"

Miksi jotkut sairastavat taudin vakavammin ja millaisen immuniteetin siitä saa? Näitä asioita emme vielä tiedä koronaviruksesta 5:12
Katso yllä oleva video: Miksi jotkut sairastavat taudin vakavammin ja millaisen immuniteetin siitä saa? Näitä asioita emme vielä tiedä koronaviruksesta.

Yhdysvalloissa armeijan tutkijoiden kehittämästä koronavirustestistä saattaa löytyä apu koronaviruksen varhaisempaan toteamiseen, kertoo The Guardian.

Katso yllä oleva video: Miksi jotkut sairastavat taudin vakavammin ja millaisen immuniteetin siitä saa? Näitä asioita emme vielä tiedä koronaviruksesta.

Lehden mukaan Yhdysvaltain armeijan tutkimusorganisaatio DARPA:n palveluksessa olevien tutkijoiden toiveena on, että heidän kehittelemänsä veritesti tunnistaisi covid-19-tautia sairastavan henkilön jo 24 tunnin kuluttua taudin tarttumisen jälkeen.

Näin ollen taudin kantaja voisi saada tiedon taudistaan ennen kuin hänelle mahdollisesti ilmaantuu oireita tai useita päiviä ennen kuin hän tartuttaisi tautia muihin ihmisiin.

Nykyiset nenänielutestit havaitsevat viruksen vasta viiden päivän kuluttua tarttumisesta, mikä tarkoittaa sitä, että uusi testi antaisi tiedon jo paljon aiemmin. Siksi tutkijoiden mukaan testi "voi merkitä lapimurtoa koronaviruksen testaamisessa".

Varmuutta testituloksen nopeudesta ei vielä ole

Varmuutta testituloksen nopeudesta ei kuitenkaan vielä ole, vaan siitä saadaan näyttöä vasta, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt testin, ja se on käytössä.

Uutta tietoa veritestin toimivuudesta saataneen jo mahdollisesti piakkoin, sillä FDA:n odotetaan hyväksyvän sen viikon sisällä, ja käytön on suunnitelmien mukaan määrä alkaa Yhdysvalloissa vielä tämän kuun aikana.

– Olemme kaikki erittäin innoissamme. Haluamme toteuttaa tämän testin niin pian kuin pystymme, mutta samalla jakaa sen muiden kanssa, tohtori Eric Van Gieson kommentoi The Guradianille.

Asiasta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat