Uusi tutkimus koronarokotteiden vaikutuksesta hedelmällisyyteen: Varoitus rokotetta epäröiville miehille

"Rokote muuttaa ihmisen dna:ta"– MTV selvitti, millaisia väitteitä rokotuksista nuoret ja lapset kohtaavat somessa 5:10
Katso video: MTV selvitti, millaisia väitteitä koronarokotteista liikkuu.

Yli 2000 pohjoisamerikkalaisen otantaan perustuva tutkimus vahvistaa, ettei koronarokote vaikuta raskaaksi tulon todennäköisyyteen. Sen sijaan miehen sairastama koronatauti voi heikentää väliaikaisesti tämän hedelmällisyyttä.

Osa kriittisesti koronarokotteisiin suhtautuvista pelkää, että viruksen aiheuttamalta vakavalta infektiolta suojaava lääke voi vaikuttaa kielteisesti hedelmällisyyteen. Pelkoa on ruokkinut tieto siitä, että koronarokote voi väliaikaisesti heilauttaa kuukautiskiertoa.

THL:n mukaan raskautta toivovien huoli on turha, sillä nykyisen tutkimustiedon ja käyttökokemuksen perusteella millään rokotteella ei ole vaikutusta hedelmällisyyteen.

American Journal of Epidemiology -tiedelehdessä ilmestynyt tuore tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, ettei koronarokote pienennä raskaaksi tulon todennäköisyyttä. Sen sijaan koronaviruksen aiheuttama infektio voi heikentää miehen hedelmällisyyttä väliaikaisesti.

Koronarokote ei vaikuttanut hedelmällisyyteen

Bostonin yliopiston johtamaan tutkimukseen osallistui yli 2000 naista Yhdysvalloista ja Kanadasta. Spontaania raskaaksi tuloa yrittävät 21–45-vuotiaat osallistujat vastasivat kahdeksan viikon välein nettikyselyyn, jossa selvitettiin muun muassa heidän elämäntapojaan, terveydentilaansa sekä kumppanin terveyttä.

Yli 70 prosenttia naisista ja heidän miespuolisista kumppaneistaan oli saanut vähintään yhden koronarokotteen.

Vuoden seurannan aikana tutkijat havaitsivat, että koronarokotteen saaneiden ja rokottamattomien naisten hedelmällisyys oli lähes identtinen. Myöskään rokotettujen ja rokottamattomien miesten hedelmällisyydessä ei ollut eroa.

Sen sijaan miehen kahden kuukauden sisällä sairastama koronavirusinfektio oli yhteydessä pienentyneeseen raskaaksi tulon todennäköisyyteen. Vaikutus oli kuitenkin väliaikainen. Naisten kohdalla vastaavaa yhteyttä ei havaittu.

Rokote voi estää väliaikaiset hedelmällisyyshaitat

Infektio voi hetkellisesti heikentää miehen hedelmällisyyttä, sillä taudin usein aiheuttaman kuumeen tiedetään vaikuttavan kielteisesti spermanlaatuun. Yhdysvaltain terveysviranomaisen mukaan myös kiveksiin tai niiden lähikudoksiin iskenyt tulehdus sekä koronavirustautiin liitetyt erektio-ongelmat voivat selittää väliaikaista laskua hedelmällisyydessä.

Tutkijoiden mukaan koronarokotteen ottamalla mies voi mahdollisesti välttää nämä tilapäiset haitat.

Katso video: Noora jätti raskausaikana koronarokotteen ottamatta ja eristäytyi kotiinsa – sittemmin raskaana olevat on määritelty koronan riskiryhmäläisiksi.

HUS:ssa korona aiheuttaa joka viikko joko käynnistyksiä tai keisarinleikkauksia 2:05
Katso video: Millainen riski korona on raskaana oleville?

Lue myös:

    Uusimmat