Mainos

Uusi tekniikka syö ja synnyttää työpaikkoja

Uusi tekniikka johtaa tuoreen selvityksen mukaan sekä uusien työpaikkojen syntymiseen että vanhojen katoamiseen. Uusia työpaikkoja syntyy kuitenkin enemmän kuin vanhoja häviää.

Päätetyötä

Kansainvälisen työjärjestö ILOn työllisyysraportin mukaan uuden tekniikan työllistämismahdollisuudet ovat selvästi suuremmat kuin sen aiheuttama työpaikkojen väheneminen. Tieto- ja viestintätekniikka voi ILOn mukaan tukea työllisyyttä koko globaalissa taloudessa. Työn kysynnän siirtyminen edellyttää kuitenkin jatkuvaa koulutusta ja työttömyysturvaa.

Uuden tekniikan merkityksen arvellaan olevan huomattavasti suurempi niin sanotuilla perinteisillä aloilla kuin tietotekniikassa itsessään. Tietotekniikan vallankumouksessa on kyse paljon tavanomaisesta teknologiamuutosta syvemmälle käyvästä mullistuksesta.

Työmarkkinat kasvavat nopeasti

ILO arvioi, että maailman työmarkkinoille olisi seuraavien kymmenen vuoden aikana tulossa 460-500 miljoonaa ihmistä. Tämä merkitsee ILOn koulutuspoliittisen osaston johtaja Pekka Aron mukaan sitä, että vuoteen 2010 mennessä olisi maailmanlaajuisesti kyettävä luomaan ainakin 500 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Tällä hetkellä työttömiä arviodaan olevan noin 160 miljoonaa. Suurin osa heistä on nuoria työnhakijoita, joiden työttömyysaste on lähes kaikkialla kaksinkertainen keskimääräiseen työttömyyteen verrattuna.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.