Mainos

Uusi-Suomi: Perussuomalaisen kansanedustajan kesäkuiset vieraslaji-puheet syyteharkintaan – kyseessä poikkeuksellinen tapaus

Juha Mäenpään eduskuntalausuntoon liittyvä prosessi on edennyt syyteharkintaan, kertoo Uusi Suomi -lehti.

Lehden tietojen mukaan tapaus on poikkeuksellinen, sillä kansanedustajalla on eduskunnassa parlamentaarinen immuniteetti.​​​​​​​

Juha Mäenpää piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Puheesta on poliisin mukaan tehty useitakin rikosilmoituksia.

Perustuslaki turvaa kansanedustajia

Perustuslaissa todetaan, ettei kansanedustajaa saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta.

Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa eduskunta on tehnyt yksimielisen päätöksen syytteen nostamisen puolesta.

Rikoskomisario Pekka Hätönen kertoi MTV Uutisille elokuussa, että vastaavanlaisia rikostutkintoja ei Suomessa juurikaan ole ennen tehty.

– Kansanedustaja nauttii erilaista luottamusta ja on julkisuudessa näkyvä hahmo, joten se edellyttää asianmukaista käyttäytymistä. Kyllä sitä voidaan arvioida, mikä ammatin vaikutus on näihin kirjoitettuihin viesteihin, Hätönen kommentoi loppukesästä.

Kansanedustajat syynissä

Juha Mäenpään lisäksi myös kaksi muuta kansanedustajaa ovat olleet suurennuslasin alla kuluneen syksyn aikana. Toinen kohun näistä kohun keskelle joutuneista on Päivi Räsänen (kd.).

Poliisi epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan myös kesäkuussa julkaistun tviitin takia.

Tviitissä kirjoitetaan, että Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi saada korkeintaan kaksi vuotta vankeutta, joten rikos vanhenee viidessä vuodessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja