Puhemies Vanhaselta kritiikkiä perussuomalaisille Mäenpää-kohussa: "Poliitikkojen ei pitäisi päättää etukäteen ennen tutkintaa"

Valtakunnanpolitiikka palaa talvitauolta – eduskunnan istuntokausi alkaa tänään 7:19
Puhemies Matti Vanhasen mielestä poliitikkojen ei pitäisi ottaa kantaa oikeudellista harkintaa vaativiin kysymyksiin etukäteen ennen kuulemisia ja muuta käsittelyä.

Eduskunta palaa istuntotauolta takaisin töihin tiistaina. Kevään suurten teemojen lisäksi puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi MTV:n Uutisaamussa näkemyksensä muun muassa kansanedustajan sananvapauden rajoista.

Kansanedustajien sanankäyttö on ollut viime aikoina esillä kahden perussuomalaisten edustajan lausuntojen takia. Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) vertasi eduskunnan täysistunnossa turvapaikanhakijoita haitallisiin vieraslajeihin.

Lausunto aiheutti kohun, ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on harkinnut Mäenpään asettamista syytteeseen. Kansanedustajan valtiopäivillä sanomat asiat nauttivat kuitenkin perustuslain suojaa, joten Toiviainen tarvitsee syytteennostoon eduskunnan luvan. Lupaan tarvitaan eduskunnan viiden kuudesosan enemmistö.

Perussuomalaiset ovat jo etukäteen ilmoittaneet, että he tulevat estämään luvan myöntämisen.

Puhemies Vanhanen on sitä mieltä, että poliitikkojen ei pitäisi ottaa kantaa oikeudellista harkintaa vaativiin kysymyksiin etukäteen ennen kuulemisia ja muuta käsittelyä. Hän ei hyväksy perussuomalaisten kantaa.

Samaa hän sanoo puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kehotuksesta Helsingin poliisin ylikomisariolle. Kyse on tapauksesta, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen luonnehti Twitterissä ylikomisario Jari Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään". Taponen oli puhunut sananvapauden rajoista.

Taponen teki Turtiaisen tviitistä rikosilmoituksen, ja puheenjohtaja Halla-aho kehotti julkisesti Taposta luopumaan aikeistaan. 

– Tällaistakaan poliitikkojen ei mielestäni pitäisi tehdä, sanoo Vanhanen.

Puhemies korostaa, että eduskuntatyötä lukuunottamatta kansanedustajalla ei ole laajempaa puheoikeutta tavalliseen kansalaiseen verrattuna.

– Kansalaisen on toisaalta vaikea erottaa, miksi puheoikeus on ulkopuolella erilainen kuin eduskunnan sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat