Miksi Päivi Räsäsen kirjoitus tutkitaan, vaikka julkaisusta on jo 15 vuotta? ”Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on jatkuva rikos”

Viiden Jälkeen erikoishaastattelussa Päivi Räsänen, joka vietti tänään lähes neljä tuntia kuulusteluissa 15:11
Räsänen kommentoi poliisitutkintaa tviitistään Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Päivi Räsäsen kirjoitus Suomen Luther-säätiön julkaisemassa kannanotossa tutkitaan poliisin esitutkinnassa, tiedotti Valtakunnansyyttäjänvirasto tänään. Epäilty kiihottaminen kansanryhmää vastaan on tapahtunut vuonna 2004, joten teosta on jo 15 vuotta.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan voi saada korkeintaan kaksi vuotta vankeutta, joten rikos vanhenee viidessä vuodessa.

Miksi siis tapauksesta aloitetaan vielä nyt esitutkinta, valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen?

– Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on jatkuva rikos, eli se tapahtuu niin kauan aikaa, kun viesti tai kirjoitus on yleisön saatavilla. Sen vanhenemisaika alkaa vasta, kun [viesti] on poistettu, Toiviainen vastaa MTV Uutisille.

– [Kirjoitus on] tällä hetkelläkin yleisön saatavilla.

Räsäsen kirjoitus ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” on valtakunnansyyttäjän mukaan yhä helposti saatavissa ja luettavissa. Luther-säätiön kannanotto koski seksuaalisuutta ja avioliittoa ja liittyi raamattuun ja sen tulkintaan.

Poliisista ei ollut syytä epäillä rikosta

Poliisi päätti tämän vuoden syyskuussa, ettei sillä ole syytä epäillä asiassa rikosta eikä se aloita esitutkintaa tekstistä. Päätöksestä otettiin yhteyttä Valtakunnansyyttäjänvirastoon, joka punnitsi asiaa toisin kuin poliisi: valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan toimitettavaksi.

Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla.

– Mitään kantaa en voi ottaa kenenkään tahallisuudesta. Ensin pitää tietysti tutkia asianmukaisesti, Toiviainen kommentoi asian tutkintaa ja rikosepäilyä.

Jo toinen tutkinta Räsäsestä

Kyseessä on toinen Räsäseen kohdistuva rikosepäily. Poliisi epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan myös kesäkuussa julkaistun tviitin takia.

Tviitissä kirjoitetaan, että Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Räsänen kiistää ehdottomasti syyllistyneensä rikokseen tviitissään saati pamfletissaan.

– Kyllä minun täytyy sanoa, että on tämä jonkinasteinen järkytys. Tässä selvästi nyt sitten valtakunnansyyttäjä hakee näitä tietynlaisten perusoikeuksien rajoja, uskonnonvapauden rajoja. Siltä tämä näyttää. Ehdottomasti kiistän syyllistyneeni rikokseen, Räsänen sanoi STT:lle.

Hän oli perjantaina poliisikuulustelussa tviittinsä takia.

– Yllätyin sen perjantaisen kuulustelun perusteellisuudesta. Yllätyin, miten pitkä lista oli kysymyksiä, melkein neljä tuntia meni. Poliisihan kysyi minulta, että suostunko poistamaan tviitit kahden viikon sisällä.

– Vastasin, että en suostu. Nämä ovat kirjoituksia, jotka ankkuroituvat Raamattuun, mikä on minulle elämän ja kuoleman kysymys, Räsänen sanoo.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lähde: Rikoslaki.


Lue myös:

    Uusimmat