Eduskunta äänestää, voiko "vieraslajeista" puhunut perussuomalaisten Juha Mäenpää joutua syytteeseen – Halla-aho on sanonut puolueensa estävän syyttämisen

7:32
Video: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi "vieraslajien torjuntaa" koskevaa puhetta viime elokuussa.

Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syyteeseen.

Juha Mäenpää piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Kohun herättänyt lausunto on ollut valtakunnansyyttäjän Raija Toiviaisen syyteharkinnassa, ja nyt Toiviainen on päättänyt pyytää eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen puheistaan.

Poliisi epäilee Mäenpään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Mäenpää on ilmoittanut Ylen haastattelussa, ettei kadu puheitaan.

Eduskuntapuheista ei syytetä helposti

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä kansanedustajille taataan perustuslaissa parlamentaarinen immuniteetti.

Kansanedustajaa ei siis voi asettaa noin vain syytteeseen esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa sanomistaan asioista.

Syytteen asettaminen onnistuu vain, jos viisi kuudesosaa eduskunnasta äänestää syytteen nostamisen puolesta.

Eduskunta tulee äänestämään asiasta perustuslakivaliokunnan laatiman mietinnön pohjalta.

Perussuomalaiset estävät syytteeseen joutumisen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on jo aiemmin todennut, että 39 kansanedustajan – yli yhden kuudesosan – puolue tulee estämään Mäenpään syyttämisen.

Mäenpää ei siis näillä näkymin ole joutumassa syytteeseen.

Valtakunnansyyttäjän mukaan eduskunnan suostumuskaan ei edes automaattisesti tarkoittaisi sitä, että Mäenpää joutuisi syytteeseen.

Juha Mäenpään lisäksi myös kaksi muuta kansanedustajaa on ollut poliisin suurennuslasin alla. Kohun keskelle ovat joutuneet Päivi Räsänen (kd.) ja Hussein al-Taee (sd.).

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja