Kansanedustaja Päivi Räsänen oli poliisikuulusteluissa neljä tuntia: "Keskityttiin kristillisen uskon käsitteisiin"

Viiden Jälkeen erikoishaastattelussa Päivi Räsänen, joka vietti tänään lähes neljä tuntia kuulusteluissa 15:11
Päivi Räsänen oli Viiden jälkeen -ohjelman vieraana marraskuussa 2019.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) joutuu maaliskuussa poliisikuulusteluun epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen kertoo lähettämässään tiedotteessa, että hänet on kutsuttu Pasilan poliisiasemalle kuultavaksi 2. maaliskuuta Pasilan poliisiasemalle Helsinkiin. Kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyseisestä rikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

– Asia koskee valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkintaa vuonna 2004 kirjoittamastani pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Julkaisijana toimineen Luther-säätiön edustajaa, teologian tohtori Juhana Pohjolaa on kuultu jo aiemmin, Räsänen kertoo tiedotteessaan.

Kansanedustajan mukaan hän oli poliisikuulustelussa marraskuussa.

– Olin 1.11 lähes neljä tuntia kestäneessä poliisikuulustelussa, missä keskityttiin kristillisen uskon käsitteisiin.

– Oletan, että vanhan kirjoitukseni esiin nostaminen ja siitä rikosilmoituksen tekeminen elokuussa 2019 liittyi toiseen esitutkintaan kesäkuussa julkaisemastani twiitistä. Kysyin siinä kirkon päätöksestä tukea Helsinki Pride- tapahtumaa ja jaoin kuvan aiheeseen liittyvistä Raamatun jakeista. Mieleeni ei edes noussut ajatus, että julkaisuni voisi olla lain vastainen.

Räsänen pitää hämmentävänä ja epätodellisena sitä, että joutuu poliisikuulusteluun Raamatun opetusten vuoksi.

– Näitä uutisia olemme tottuneet näkemään aivan toisenlaisesta viiteryhmästä, esimerkiksi Pohjois-Koreasta tai entisen Neuvostoliiton oloista. Sanan- ja uskonnonvapaus ovat demokratian kulmakiviä.

Hän kiistää, että kirjoitus olisi vihapuhetta tai vähemmistöjen solvaamista tai panettelua.

Räsänen kertoo, että hänen toimistaan on käynnissä kaksi erillistä poliisitutkintaa.

– Huomionarvoista tässä on se, että poliisi teki 13.9.2019 perusteellisen 11-sivuisen päätöksen, että pamfletista ei ole tarvetta tehdä rikostutkintaa, eikä ole syytä epäillä, että rikosta olisi tapahtunut.

– Oli suuri yllätys, että valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi 31.10 esitutkinnan toimitettavaksi asiassa. Oikeusturvan kannalta on ongelmallista, että korkeasti oppineet viranomaiset ovat näin eri linjoilla laintulkinnassaan. Jos lakia säätävä, 25 vuotta eduskunnassa istunut kansanedustaja ei tunnista mahdollista rikosta, miten tavallinen kansalainen voisi tunnistaa? 

Lue myös:

    Uusimmat