Poliisi epäilee Päivi Räsästä, Juha Mäenpäätä ja Hussein al-Taeeta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Poliisi on aloittanut esitutkinnan kolmesta kansanedustajasta.

Päivi Räsästä (kd.), Juha Mäenpäätä (ps.) ja Hussein al-Taeeta (sd.) epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sen sijaan kansanedustaja Ano Turtiaisesta (ps.) ei aloiteta esitutkintaa.

Räsänen julkaisi kesäkuussa Twitterissä viestin, jonka mukaan Helsinki Pride -tapahtuma on synnin ja häpeän nostamista ylpeyden aiheeksi. Räsänen myös arvosteli kirkon osallistumista tapahtumaan. Poliisin saaman rikosilmoituksen mukaan Räsäsen viesti on vähemmistöihin kohdistuva suvaitsemattomuuden ilmaus.

Mäenpää piti eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa puheenvuoron, jossa hän vertasi islamilaisia turvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin. Puheesta on poliisin mukaan tehty useitakin rikosilmoituksia.

Mäenpään osalta kyse on kansanedustajan toiminnasta valtiopäivillä. Jos syyttäjä päätyy nostamaan syytteen, eduskunnan pitää äänestää siitä, antaako se suostumuksen asettaa Mäenpää syytteeseen.

Al-Taeeta taas tutkitaan taannoisista Facebook-kirjoituksistaan, joiden epäillään halventavan muun muassa sunnimuslimeja ja juutalaisia.

Jokaista tapausta käsitellään erikseen

Rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo MTV Uutisille, että vastaavanlaisia rikostutkintoja ei Suomessa juurikaan ole ennen tehty.

– Kansanedustaja nauttii erilaista luottamusta ja on julkisuudessa näkyvä hahmo, joten se edellyttää asianmukaista käyttäytymistä. Kyllä sitä voidaan arvioida, mikä ammatin vaikutus on näihin kirjoitettuihin viesteihin, kommentoi Hätönen. 

Hätösen mukaan jokaista tapausta tullaan käsittelemään tutkinnassa erillisenä. Esitutkinta halutaan saada nopeasti etenemään, sillä tapaukset ovat saaneet suurta julkista huomiota.

Poliisin mukaan Turtiaisen Facebook-julkaisu ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä

Ano Turtiaisesta ei aloiteta esitutkintaa, tiedottaa Helsingin poliisi. Tutkintapyyntö kohdistui kansanedustajan eduskunnassa kesäkuussa pitämään puheenvuoroon, hänen Facebook-julkaisuunsa sekä Turtiaisen medialle antamiin kommentteihin.

Tutkintapyynnön tekijän näkemyksen mukaan kansanedustaja oli iloinnut näissä yhteyksissä 1 400 ihmisen menehtymisestä ebolaepidemian vuoksi Afrikassa.

Poliisin mukaan Turtiaisen Facebook-julkaisussa on kyse hänen ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun liittyvistä mielipiteistään, jotka voidaan perustellusti nähdä häiritsevinä, huolestuttavina ja arvostelulle alttiina.

Ne eivät kuitenkaan täytä niitä rikoksen tunnusmerkkejä, joista on kyse kiihottamisessa kansanryhmää vastaan.  


Lue myös:

    Uusimmat