Perussuomalaisten kansanedustaja vertasi turvapaikanhakijoita vieraslajeihin – ihmisoikeusjuristin mukaan kyse rikoksesta: "Ruandassa puhe 'torakoista' johti kansanmurhaan"

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää vertasi keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin.

Vertaus oli puheenvuorossa, jossa Mäenpää viittasi syksyn 2015 pakolaisaaltoon. Kyseisin vuoden loppuun mennessä Suomesta haki turvapaikkaa yli 30 000 henkeä. Suurin osa heistä tuli Irakista, Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

Hän totesi muun muassa:

– Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä. Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa.

Hallitusohjelman kirjaus viittaa eläimiin ja todennäköisesti myös kasveihin.

Ihmisistä puhuminen eläiminä tai haitallisina kasveina viittaa siihen, että heillä ei ole samaa ihmisarvoa kuin puhujalla itsellään.

Ihmisoikeusjuristi Martin Scheininin mielestä Mäenpään kommentti täyttää rikoksen tunnusmerkit.

– Poliisin tulee antaa asia syyttäjälle rikoslain 11:10 (kiihottaminen kansanryhmää vastaan) nojalla. Syyttäjän tulee hakea eduskunnan suostumusta syytteen nostamiselle, hän kirjoitti Twitterissä.

Lisäksi moiset puheet lähenevät Scheininin mielestä jo kansanmurhan valmistelua.

– Ruandassa puhe "torakoista" johti kansanmurhaan, ja aikanaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen, Scheinin kirjoitti.

Moitteita sai myös Juha Eerola (ps).

– Varapuhemies Juho Eerola (ps) ei puuttunut asiaan, vaikka PL 31 § nojalla olisi pitänyt.

Scheinin viittaa pykälään, jonka mukaan ”Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta.”

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja