Uudesta Pleikkarista pyydetään netissä jopa 1 600 euroa – konsolipula johtanut härskeihin hintoihin

Näin toimii pitkään odotettu Play Station 5 1:05
Viiden jälkeen -ohjelma tutustui PlayStation 5:een. Pelikauppias kertoo koronan lisänneen pelaamista.

Sonyn uuden sukupolven pelikonsoli on julkaistu Suomessa. Julkaisu, joka ei mennyt niin kuin elokuvissa, on jättänyt monet konsolin ennakkotilaajatkin nuolemaan näppejään. Konsolipula on myös johtanut varsin hurjiin hintapyyntöihin netin markkinapaikoilla.

Sony PlayStation 5 julkaistiin Suomessa viime yönä vuorokauden vaihduttua. Seitsemän vuotta edellisen sukupolven PlayStationin julkaisun jälkeen odotukset uutukaista kohtaan ovat olleet korkeat.

Odotetun uutuuskonsolin julkaisua on kuitenkin varjostanut laitepula niin meillä kuin maailmallakin. Syyskuussa avattu ennakkotilausmahdollisuus tuli monelle puun takaa, sillä se avautui ilman eri ilmoitusta, vaikka Sony oli luvannut kertoa faneille hyvissä ajoin, milloin ennakkotilaukset tulisivat alkamaan.

Monet konsolin hankintaa suunnitelleet eivät ehtineet reagoimaan ennakkotilausten yllättävään avautumiseen, mutta jobbareille tilaisuus oli suorastaan kullan arvoinen. Tästä oli seurauksena se, että ennakkotilausvahvistukset kilahtivat muiden kuin konsolista oikeasti kiinnostuneiden sähköposteihin. Jobbarit kaupittelivatkin ennakkotilauslipukkeitaan netissä yli kaksinkertaiseen hintaan.

Myös Sony pahoitteli sekoiluaan PlayStationin virallisella Twitter-tilillä.

– PS5:n ennakkotilaaminen olisi voinut olla paljon sujuvampikin kokemus. Olemme todella pahoillamme, yhtiö twiittasi.

Se kuitenkin vakuutteli, että konsoleita olisi tulossa tarjolle lisää vielä ennen vuoden loppua.

Vielä tässä vaiheessa moni oli varsin toiveikas oman konsolin saamisesta pukinkonttiin tai jopa julkaisupäiväksi. Ehkä liiankin toiveikas.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Moni ennakkotilaajakin jää tyhjin käsin julkaisupäivänä

Osa jälleenmyyjistä on tarjonnut omia ennakkotilausmahdollisuuksiaan jo reilusti ennen virallisten ennakkotilausten käynnistymistä luottaen siihen, että konsoleiden saatavuus olisi hyvällä tasolla julkaisupäivänä. Näin ei kuitenkaan ole ollut. Monen ennakkotilaajan joulun ylle onkin nyt levittynyt tummia pilviä, kun konsolin toimitusajat ovat lipsuneet reippaasti ensi vuoden puolelle.

Esimerkiksi Verkkokauppa.com on lähettänyt omille ennakkotilaajilleen sähköposteja, joissa kerrottiin, tulisivatko he saamaan konsolinsa ensimmäisten joukossa. Muropaketin tietojen mukaan onnekkaimpia ovat olleet he, jotka ennakkotilasivat konsolinsa jo tammikuussa, mutta esimerkiksi viime kesänä tilauksensa tehneille on kerrottu, ettei konsolia ole tulossa julkaisupäivänä.

Sony Interactive Entertainmentin johtaja Jim Ryan kertoi lokakuussa, että PlayStation 5 -konsolia ennakkotilattiin 12 tunnissa yhtä paljon kuin mitä edeltäjäänsä 12 viikossa. Ryan varoitteli jo tuolloin, että konsolia ei tule riittämään julkaisupäivänä kaikille ennakkotilaajille.

Helsingin keskustassa sijaitsevan Konsolinetin Juho Korkeaoja kertoi Viiden jälkeen -lähetykselle, että uutta PlayStationia on hyvin vaikea löytää enää mistään ennen joulua.

– Se on nyt vähän myöhäistä. Suurimmassa osassa paikoista koneet on varattu loppuun. Jotkut paikat tosin aloittavat verkkomyynnin julkaisupäivän aamuna, Korkeaoja totesi.

Hinnat karanneet pilviin

Koska konsoleita ei ole riittänyt edes kaikille heille, jotka ovat tilanneet ja maksaneet sen jo kuukausia sitten, ei niitä ole ymmärrettävästi ollut ylettömiä määriä myöskään kauppojen hyllyillä. Erät ovat olleet pieniä ja nekin harvassa.

Koska uuden konsolin kysyntä on nyt poikkeuksellisen kovaa, on osa laitteensa saaneista pyrkinyt rahastamaan muiden ahdingolla.

Esimerkiksi markkinapaikka Tori.fi:ssä konsoleista on pyydetty jopa 1 200 euroa. On epätodennäköistä, että niistä olisi aivan tällaisia summia maksettu, mutta esimerkiksi Huuto.netissä huutohinnat pyörivät korkeimmillaan jo lähes 900 eurossa. Korkein osta nyt -hinta on tämän artikkelin kirjoitushetkellä peräti 1 600 euroa. Kaupassa hinta on 429 tai 529 euroa riippuen siitä, haluaako konsolinsa levyasemalla vai ilman.

Lue myös:

    Uusimmat