Mainos

Useissa Ruotsiin tuoduissa lihavalmiste-erissä salmonellaa

Jopa joka kolmas Ruotsiin ulkomailta tuotu marinoitu tai maustettu lihavalmiste-erä sisältää salmonellaa, selviää maan elintarvikeviraston tuoreesta tutkimuksesta.

Elintarvikevirasto on tähän mennessä tutkinut yhdessä ympäristö- ja terveysviranomaisten kanssa nelisenkymmentä lihavalmiste-erää. Tutkittujen tuotteiden joukossa on muun muassa marinoitua kananpoikaa, kebablihaa, maustettua jauhelihaa sekä suolalihaa. Näitä tuotteita myydään tavallisimmin ravintoloihin ja suurtalouskeittiöihin.

-Tähänastiset tulokset ovat huolestuttavia, mutta on tärkeää muistaa, että tutkimukset ovat yhä kesken, tutkija Anna Arvidsson muistutti. Näytteiden ottoa jatketaan edelleen, ja viranomaiset aikovat tutkia vielä noin kolmekymmentä erää ennen vuodenvaihdetta.

Tällä hetkellä Ruotsiin tuotavan naudan-, sian- ja siipikarjanlihan pitää olla salmonellatarkastettua. Lihavalmisteita määräys ei kuitenkaan koske. Jos jatkotutkimusten tulokset ovat samansuuntaisia, on Arvidssonin mielestä mahdollista, että Ruotsi vaatii EU:lta vastaavaa merkintää salmonellatarkastuksesta myös lihavalmisteille.

Arvidsson tähdensi, että riippumatta siitä, ovatko tarkastukset pakollisia tai eivät, vastaa lihan maahantuoja siitä, että tuotteet täyttävät hygieeniset vaatimukset.

Vuosittain Ruotsissa tulee ilmi vajaat viisi tuhatta salmonellatapausta. Määrä on erittäin pieni verrattuna esimerkiksi Saksaan, jossa tapauksia on vuosittain lähes satatuhatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.