Mainos

USA:ssa jumala on läsnä sunnuntaisin kirkossa – päivittäin politiikassa

Jokainen sunnuntai arviolta kolmasosa amerikkalaisista osallistuu jumalanpalvelukseen kirkossa. Luku on poikkeuksellisen suuri muihin länsimaihin verrattuna. Yhdysvalloissa uskonto on arkielämän lisäksi vahvasti läsnä maan politiikassa.

– Taputtakaa käsiänne jumalalle, hän on suuri, huudetaan baptistikirkossa New Yorkin Brooklynissa.

Tavallisen sunnuntain tapaan satoja ihmisiä kestittävä Emmanuel Baptist Church on lähes täynnä.

– Tulen tänne joka sunnuntai. Tarvitsen tätä kiireisen ja rankan suurkaupunki-elämän tueksi, kertoo Crystal White ja jatkaa laulamista.

Columbian yliopiston uskontotieteiden professori tietää, että sunnuntaikirkko on tavallinen juttu amerikkalaisille. Moni amerikkalaisten uskonnollisuutta mittaavista tutkimuksista väittää yli 90 prosentin amerikkalaisista uskovan jumalaan, mutta kyseessä on todennäköisesti vastaajien antama valkoinen valhe. Kirkossa käyminen on kuitenkin vahva perinne, joka pitää yhä pintansa.

Tutkijan mukaan uskonto onkin Yhdysvalloissa poikkeuksellisen vahvassa asemassa.

– Jos katsot televisiota, niin kristinusko on läsnä niin reality-ohjelmissa kuin poliittisissa puheissakin. Uskonto on yleisesti katsoen elintärkeä- ja keskeinen osa koko kansallista kulttuuria päinvastoin kuin teillä Euroopassa nykyään, sanoo professori Josef Sorett.

Vaikka kristilliset kirkot Yhdysvalloissakin ovat joutuneet kohtaamaan jäsenkatoa, merkittävä osa amerikkalaisista uskoo silti korkeampaan voimaan.

– Osa amerikkalaisista kokee, että nimenomaan kristillinen usko tekee maastamme merkittävän. He kokevat, että jos luisumme kristillisiltä arvoiltamme, menetämme johtoroolin maailmassa, Sorett sanoo.

Vahvasta uskosta ei ole aina kuitenkaan ollut pelkästään voimaannuttavaa iloa.

– Olemme joutuneet kristinuskon ”viemisestä” vaikeuksiin iät ja ajat - esimerkiksi orjuuden aikaa miettiessä eikä modernista ajasta pidä myöskään unohtaa kun George W. Bush kategorisoi julkisesti islamuskoisia vihollisiksi ja sitä kautta teki kristinuskoisista jonkinlaisen muslimien vastakohdan, Sorett sanoo.

Sen lisäksi, että amerikkalaiset tykkäävät yhä käydä kirkossa, he nauttivat enenemässä määrin jumalanpalveluksia internetistä kotisohvalla kirkon sijasta. Heitä kutsutaankin sohvauskovaisiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.