Mainos

USA ratifioi kemiallisten aseiden sopimuksen

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt kemialliset aseet kieltävän kansainvälisen sopimuksen. Presidentti Clinton on ollut päätökseen erittäin tyytyväinen. Venäjä sen sijaan ilmoitti lykkäävänsä sopimuksen ratifiointia loppuvuoteen.

Aikaisemmin senaatti äänesti nurin useat sopimuksen vesittämiseen tähdänneet yksityiskohtaiset esitykset. Sopimuksen läpimeno alkoi näyttää varmalta, kun senaatin enemmistöjohtaja republikaani Trent Lott ilmoitti äänestävänsä ratifioimisen puolesta.
-Uskon, että sopimuksen läpimeno on Yhdysvaltain kannalta hiuksenhienosti parempi vaihtoehto kuin sen kaatuminen, Lott totesi.

Vuonna 1993 neuvoteltu sopimus kieltää kemiallisten aseiden kehittelyn, valmistamisen, varastoinnin ja käytön. Sen on allekirjoittanut 164 ja ratifioinut 74 maata. Sopimus astuu voimaan vielä tässä kuussa.

Clinton ylisti sopimusta

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ylisti myöhään eilen senaatin päätöstä kieltää kemialliset aseet. Clintonin mukaan senaatin historiallinen päätös antaa Yhdysvalloille paremmat lähtökohdat taistelussa terrorismia vastaan.

Clinton antoi tunnustusta myös puolueiden yhteistyölle ratkaisevassa äänestyksessä. Presidentti vetosi samalla demokraatteihin ja republikaaneihin, jotta ne jatkaisivat samassa hyvässä yhteishengessä, kun käsittelyyn tulee vaikea budjetin vakauttaminen.

Venäjä lykkää

Venäjän parlamentin alahuone päätti tänään lykätä kemialliset aseet kieltävän sopimuksen ratifiointia loppuvuoteen. Alahuoneen mukaan Venäjä ei voi ratifioida sopimusta "erittäin vaikeiden taloudellisten olojen" vuoksi.

Kansanedustajien mukaan "ratifiointiprosessi on aloitettu ja se aiotaan saattaa loppuun loppusyksystä, jos olosuhteet muuttuvat suosiollisemmiksi".
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.