USA:n terveysministeriön johtajalle lokaa niskaan – nimitti entisen koirankasvattajan koronavastaisen työryhmän johtoon

Yhdysvaltain terveysministeriön johtaja on nimittänyt entisen koirankasvattajan Brian Harrisonin johtamaan koronanvastaista työryhmää. Reutersin mukaan Harrisonilla ei ole juuri lainkaan kansanterveyteen liittyvää työkokemusta tai koulutusta. 

Hallituksen virkamiehiä ja presidentti Donald Trumpia on syytetty hitaasta reagoinnista maassa kulovalkean lailla leviävään koronaepidemiaan. Reutersin tietojen mukaan uusin kritiikki kohdistuu terveysministeriön johtajaan Alex Azariin sekä hänen nimittämään COVID-19-työryhmän johtajaan Brian Harrisoniin.  

Tammikuussa terveysministeriön johtaja Azar ylensi kokemattoman henkilöstöpäällikön Brian Harrison johtamaan koronanvastaista työryhmää. Reutersin mukaan Harrisonilla, 37, ei ollut juuri lainkaan olennaista työkokemusta tai koulutusta, kun hänet palkattiin virkaansa.

Harrison oli aikaisemmin toiminut vuonna 2006 Azarin avustajana. Lisäksi hän oli Reutersin mukaan työskennellyt ennen vuotta 2012 sosiaaliturvahallinnossa sekä puolustusministeriössä.

Miehen viimeaikaiset meriitit liittyivät kuitenkin koirankasvatukseen. Harrison pyöritti Dallas Labradoodles koirakenneliä vuosina 2012 – 2018. Labraduudeli, on labradorinnoutajan ja villakoiran risteytys.

Reutersin lähteiden mukaan jotkut Valkoisen talon virkamiehet kutsuivat Harrisonia häpeällisesti ”koirankasvattajaksi”.

Kritiikin mukaan sivuutti elintarvike- ja lääkeviraston työryhmästä

Reutersin saamien tietojen mukaan Harrison johti koronatyöryhmän päivittäistä toimintaa.  

– Kaikki raportoitiin hänen kauttaan, kertoi nimetön Harrisonin kollega Reutersille.

Erityisesti entisen koirankasvattajan päätöstä sivuuttaa työryhmästään lääkevirastoa FDA:ta edustava Stephen Hahn on kritisoitu. Elintarvike- ja lääkeviraston edustajan puuttumista koronatyöryhmästä on uskottu hidastaneen epidemiaan reagoimista. 

Helmikuun lopussa Azar ja Harrison eivät kumpikaan enää työskennelleet kyseisessä työryhmässä vaan varapresidentti Mike Pence otti tehtävän vastaan. Pencen myötä myös Hahn nimettiin ryhmään.

Maailman koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkins -yliopiston mukaan Yhdysvalloissa on varmennettu lähes 840 000 tartuntaa ja viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yli 46 000 ihmistä. Molemmat luvut ovat korkeimpia maailmassa.

Lue myös:

    Uusimmat