Mainos

USA:n suurlähettiläs puolustaa oloja Guantanamossa

Tuore Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs puolustaa tiukasti terrorismista epäiltyjen vankien kohtelua Guantanamossa Kuubassa.

Ensimmäistä kertaa julkisuudessa Yhdysvaltain suurlähettiläänä puhunut Bonnie McElveen-Hunter muistuttaa talebanien raakuudesta ja vakuuttaa, että USA noudattaa Guantanamossa Kuubassa olevien vankien kohdalla ihmisoikeuksia.

- Haluan muistuttaa, että nämä ihmiset repisivät kynsilakkaa käyttävien naisten kynnet, eikä heillä ole ollut mitään esteitä teloittaa naisia julkisesti. Me emme ole nyt tekemisissä viattomien partiopoikien kanssa, suurlähettiläs sanoo.

McElveen-Hunterin mielestä vaarallisten vankien kanssa ei siis kannata leikkiä. Tärkeintä on huolehtia omien sotilaiden ja vanginvartijoiden turvallisuudesta. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan kritiikkiin vankien huonosta kohtelusta hän ei yhdy.

-Mielestäni Tuomiojan ja muidenkin tästä asiasta kiinnostuneiden täytyy tehdä omat johtopäätöksensä, suurlähettiläs vastaa Tuomiojan huoliin.

Jos Yhdysvallat vielä jokin aika sitten oli valmis yhteistyöhön talebanien kanssa saadakseen Osama bin Ladenin kiinni, on tilanne nyt täysin toinen. Nyt mm. EU, Britannia etunenässä, epäilee, että taleban-vankeja ei kohdeltaisi Geneven sopimusten mukaisesti. Suurlähettiläs McElveen-Hunter vakuuttaa, että USA pitää kiinni ihmisoikeuksista ja ei siis noudattaisi vanhaa silmä silmästä hammas hampaasta periaatetta.

- Guantanamon kuvien perusteella kenen tahansa on vaikea ymmärtää olosuhteita, suurlähettiläs sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.